Hanul Solacolu, de pe Calea Moșilor din București, stă să se prăbușească

16 mai 2017, 21:54

 

Clădirea cu tencuiala căzută, geamuri sparte şi ziduri roase de intemperii de pe Calea Moşilor a fost cândva o mândrie arhitecturală a Bucureştiului. A fost construită în 1859, de fraţii Solacolu, negustori din Bulgaria. Multă vreme a găzduit una dintre cele mai mari fabrici de paste din ţară.

Hanul Solacolu are o istorie nemiloasă. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a trecut printr-un incendiu. La sfârşitul anilor 80 a fost în pericol de demolare. Mai târziu, a devenit bordel pentru chiriașii nepoftiţi. Între timp, o parte din acoperiş s-a prăbuşit. În 2003, hanul a fost retrocedat urmaşilor familiilor Solacolu. Ei spun că nu au bani să-l restaureze.

În timp ce Ministerul Culturii spune că a încercat să restaureze clădirea pe bani europeni însă acest lucru nu a fost posibil din cauza proprietarilor care nu au avut bani pentru studiul de fezabilitate, Primăria Capitalei spune că tot ceea ce poate face este să îi amendeze pe proprietari.

Ceea ce a şi făcut, de două ori, cu câte 4.000 de lei. Între timp, hanul se năruie sub ochii autorităţilor şi alor noştri. Mai grav e că pune viaţa trecătorilor în pericol.

Printre clădirile aflate în aceeaşi situaţie se numără Casa Miclescu şi Moara lui Asan. Lista ar putea continua. În Capitală, sunt recunoscute oficial 2500 de clădiri de patrimoniu. Şi prea puţine îngrijite cum ar merita.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite