Hanul Solacolu, de pe Calea Moșilor din București, stă să se prăbușească

Un conac vechi de peste 150 de ani, martor tăcut al istoriei tumultoase a Bucureştiului, stă să cadă peste trecători. Doar ochiul unui cunoscător mai poate întrezări ornamentele sofisticate, de pe faţada distrusă a clădirii de pe Calea Moşilor. Proprietarii susţin că nu au bani să o restaureze. Iar Ministerul Culturii şi Primăria Capitalei spun că nu pot face nimic.

16 Mai 2017, 21:54 (actualizat 16 Mai 2017, 22:02) |
Clădire istorică în paragină
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

 

Clădirea cu tencuiala căzută, geamuri sparte şi ziduri roase de intemperii de pe Calea Moşilor a fost cândva o mândrie arhitecturală a Bucureştiului. A fost construită în 1859, de fraţii Solacolu, negustori din Bulgaria. Multă vreme a găzduit una dintre cele mai mari fabrici de paste din ţară.

Hanul Solacolu are o istorie nemiloasă. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a trecut printr-un incendiu. La sfârşitul anilor 80 a fost în pericol de demolare. Mai târziu, a devenit bordel pentru chiriașii nepoftiţi. Între timp, o parte din acoperiş s-a prăbuşit. În 2003, hanul a fost retrocedat urmaşilor familiilor Solacolu. Ei spun că nu au bani să-l restaureze.

În timp ce Ministerul Culturii spune că a încercat să restaureze clădirea pe bani europeni însă acest lucru nu a fost posibil din cauza proprietarilor care nu au avut bani pentru studiul de fezabilitate, Primăria Capitalei spune că tot ceea ce poate face este să îi amendeze pe proprietari.

Ceea ce a şi făcut, de două ori, cu câte 4.000 de lei. Între timp, hanul se năruie sub ochii autorităţilor şi alor noştri. Mai grav e că pune viaţa trecătorilor în pericol.

Printre clădirile aflate în aceeaşi situaţie se numără Casa Miclescu şi Moara lui Asan. Lista ar putea continua. În Capitală, sunt recunoscute oficial 2500 de clădiri de patrimoniu. Şi prea puţine îngrijite cum ar merita.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 13°C
IASI 12°C 9°C
CLUJ 8°C 5°C
CONSTANTA 13°C 13°C
CRAIOVA 10°C 11°C
BRASOV 7°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI