Hans Kluge, director regional al Biroului pentru Europa al OMS, după vizita la ROMEXPO: Le mulțumesc cadrelor medicale de la centrul de vaccinare. Le mulțumesc colegilor de la INSP

Hans Kluge director regional al Biroului pentru Europa al OMS
Hans Kluge director regional al Biroului pentru Europa al OMS
7 aprilie 2021, 09:54

Șeful OMS Europa a fost însoțit de șefii campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță și Andrei Baciu.

Dr. Hans Kluge le-a mulțumit medicilor de acolo pentru ceea ce fac în fiecare zi și a vorbit și despre vaccinul anti Covid de la AstraZeneca. A precizat că beneficiile sunt mai mari decât riscurile și că se va vaccina cu acest ser dacă i se propune asta. Covid-19 omoară o persoană la fiecare 20 de secunde, vaccinurile însă nu fac asta. Așadar, campania de vaccinare trebuie să continue.

Urmăriți principalele puncte din declarația oficialului, în format live text:

  • Hans Kluge, director regional al Biroului pentru Europa al OMS: Am trei mesaje de transmis: Primul este că există speranță, suntem optimiști, dar nu am ajuns încă la final din cauza transmiterii rapide a variantelor de virus. Întreaga Europă e un pic obosită din cauza restricțiilor impuse. Este foarte imporant ca publicul să aibă curaj și să respecte măsurile de sănătate publică. E o situație dificilă, dar maratonul nu e încă gata, suntem pe ultima parte, de aceea pare mai dificil. Nu mai avem mult până la final
  • Al doilea mesaj e că trebuie să ne unim eforturile la nivel pan-european, mondial, pentru accelera utilizarea vaccinurilor împotriva COVID-19. Nimeni nu e în singuranță până când toată lumea e în siguranță. Trebuie să fim solidari.
  • Al treilea mesaj e că trebuie să ne gândim cum  trebuie să ne pregătim sistemele de sănătate pentru a reacționa mai bine în viitor.
  • Aș vrea să le mulțumesc colegilor de la INSP. Pentru că sănătatea publică înseamnă prevenție. Si vorbim de prevenția în ceea ce privește pandemia, dar și bolile cronice.
  • Am căzut de acord alături de Preşedinţia României şi de Guvern să creştem acţiunile noastre în ceea ce priveşte lupta cu cancerul, de exemplu. În Europa de Vest una din trei persoane va avea o formă de cancer. În Europa de Est una din patru. În fiecare an sunt 2,1 milioane de oameni care mor de o formă de cancer. Iar una din trei țări europene s-au observat întreruperi în zona de prevenire și tratament al cancerului. Mă bucur foarte tare că am căzut de acord ca România să fie una dintre campioanele în ceea ce privește prevenirea și lupta cu cancerul. În ceea ce priveşte prevenirea cancerelor, un aspect foarte important este controlul tutunului.
  • Vreau să le mulțumesc tuturor cadrelor medicale pe care le-am întâlnit în centrul de vaccinare de aici, pentru efortul lor.
  • Am observat că ministerele lucrează laolaltă, toate sub comanda președintelui țării.
  • Felicitări tuturor și să rămâneți sănătoși!

Răspunsuri la întrebări:

  • Beneficiile vaccinului AstraZeneca sunt în continuare mai mari decât riscurile. Covid-19 este a doua cauză de deces în Europa. La fiecare 20 de secunde o persoană moare din cauza acestei boli. Oamenii nu mor din cauza vaccinului. Dar fiecare țară trebuie să ia în serios aceste cercetări. Recomandăm fiecărei țări să respecte sistemul de farmacovigilență, monitorizarea efectelor vaccinului, să urmeze îndeaproape protocoalele clinice. În funcție de situația epidemiologică locală, experții vor face recomandări. Este foarte important să existe protocoale clinice care să gestioneze aceste efecte adverse cum ar fi trombozele.
  • Sunt câteva studii care arată că este vorba de șase luni de imunitate pentru persoanele care s-au infectat, însă în cazul vaccinurilor încă sunt studii în derulare
  • Fie că e vorba de Covid 19 sau de orice altă campanie de vaccinare, încrederea e esențială. Încredere și transparență. Comunicarea riscului cu oamenii e deosebit de importantă. Să le spunem oamenilor ceea ce știm, ceea ce nu știm și ceea ce este încă în studiu. La efecte secundare ne-am așteptat. Dacă oamenii ezită, trebuie să dăm dovadă de empatie și să le explicăm.
  • În ceea ce privește vaccinul AstraZeneca și tromboze, se întâmplă foarte rar. La începutul lui mai este și rândul meu să mă vaccinez în Danemarca. Dacă mi se va propune AstraZeneca voi accepta.
  • Nu putem prezice finalul pandemiei. Dar sunt optimist și vedem luminița de la capătul tunelului. Estimez că în lunile următoare portofoliul de vaccinuri va fi mai mare. În următoarele luni va primi aprobare și vaccinul Johnson&Johnson. Va fi crescută capacitatea de producție. Trebuie să luăm în calcul mutațiile. Viitorul acestei pandemii depinde de fiecare dintre noi. Toți trebuie să ne vaccinăm, să rezistăm și să respectăm măsurile de sănătate publică

Urmăriți și un interviu exclusiv cu Hans Kluge, difuzat la Telejurnalul de la ora 20.00.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite