Hans Klemm, despre întâlnirea cu ministrul Justiției: Discuțiile au avut loc în spiritul cooperării

Ministrul justiției, Tudorel Toader, s-a întâlnit marți dimineață cu ambasadorul SUA la București, Hans Klem. Este a treia întrevedere dintre cei doi. La finalul întrevederii, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, a declarat că discuțiile cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, "au avut loc în spiritul cooperării".

05 Septembrie 2017, 09:00 (actualizat 05 Septembrie 2017, 22:02) |
Tudorel Toader, între SUA și opoziție
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Ambasada SUA a dat publicității următorul comunicat: "Astăzi, 5 septembrie 2017, domnul prof.univ.dr. Tudorel TOADER, ministrul justiției, și doamna conf. univ. dr. Marieta SAFTA, secretar de stat, au primit vizita E.S. Hans KLEMM, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România. Cu această ocazie, a fost evidențiată cooperarea româno-americană, bazată pe parteneriat și colaborare în domeniul justiției, cu accent pe promovarea de schimburi de bune practici în ariile de interes comun. Întrevederea de astăzi a constituit un bun prilej pentru un schimb deschis de puncte de vedere și o discuţie fructuoasă în spiritul cooperării în cadrul Parteneriatului Strategic bilateral".

"Eu și ministrul Toader am avut o discuție foarte complexă și fructuoasă în această dimineață, într-un spirit pozitiv, cum trebuie să se întâmple, în cadrul Parteneriatului Strategic. Am avut ocazia să discut cu ministrul Justiției despre viziunea sa și despre responsabilitățile sa ca ministru", a subliniat diplomatul american după întrevederea cu Tudorel Toader.

El a afirmat că, în cursul zilei de marți, Ambasada SUA și Ministerul Justiției vor transmite "o declarație comună".

"Vreau să subliniez că discuțiile au avut loc în spiritul cooperării, am făcut schimb de multe informații și perspective și aștept să lucrez în continuare cu ministrul și cu Guvernul în viitor", a punctat Klemm.

Referindu-se la îngrijorările exprimate de diplomatul american cu privire la proiectul de modificare a legilor justiției, ministrul Toader a anunțat luni seară că se va întâlni cu ambasadorul Klemm marți dimineață.

Într-un comunicat dat publicității pe 29 august, Ambasada SUA și-a manifestat îngrijorarea cu privire la propunerile de revizuire a sistemului judiciar. "Statele Unite au luat cunoștință de propunerile Ministerului Justiției din 23 august cu îngrijorare pentru independența sistemului judiciar. Îndemnăm toți actorii executivi, legislativi și judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta țării împotriva corupției și pentru a asigura credibilitatea instituțiilor sale", se arăta în comunicat.

Ministrul Tudorel Toader a anunțat pe 23 august modificările care vor aduse legislației sistemului judiciar. Una dintre acestea prevede ca numirile în funcțiile de conducere la Ministerul Public să fie făcute de Secția de procurori a CSM, la propunerea ministrului justiției, în baza unei proceduri transparente, din care este eliminat președintele României. O altă modificare propusă la pachetul de legi ale justiției prevede ca Inspecția Judiciară să treacă la Ministerul Justiției.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, într-o întrevedere care a avut loc în 28 iulie, Tudorel Toader a discutat cu Hans Klemm în principal despre cooperarea bilaterală pe teme de justiție, importanța clarității și accesibilității legislației, consultarea cu factorii judiciari, despre educația juridică și prevenția, precum și despre consolidarea statului de drept și a eforturilor de luptă împotriva corupției.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 9°C
IASI 9°C 5°C
CLUJ 6°C 6°C
CONSTANTA 9°C 6°C
CRAIOVA 12°C 7°C
BRASOV 7°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI