Din anii 90, Hamas a extins sistematic complicatul labirint de tuneluri sub Gaza. Aproape fiecare locuință are o trapă pentru accesul în subteran

24 noiembrie 2023, 07:38

Hamas a început să construiască aceste tuneluri la mijlocul anilor 90, când Israelul a dat o oarecare autonomie Fâșiei Gaza, aflată pe atunci sub controlul lui Yasser Arafat, liderul Organizației pentru Eliberarea Palestinei. Rețeaua de tuneluri s-a tot extins. Practic în aproape toate clădirile, inclusiv în cazul locuințelor, școlilor, spitatelor și grădinițelor se află câte o trapă prin care se pătrunde în subteran.

Joel Roskin, geomorfolog: Tunelurile se întind ca nişte tentacule de caracatiţă. În toată zona urbană, spre frontieră. Vorbim de zeci de tuneluri, adesea construite cu copii mici şi cu ajutorul localnicilor. Adâncimea lor ajunge, de regulă, la zece metri, suficient ca să fie bine ascunse şi să nu poată fi detectate de armata israeliană.

Potrivit specialiștilor, gruparea islamistă a pus la punct tuneluri cu utilizări foarte bine definite, unele sunt pentru atacuri, altele pentru transport, inclusiv transport de armament. Mai există, de asemenea, tuneluri în care teroriștii se ascund și au la dispoziție săli de ședința, băi și bucătării.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite