CORESPONDENȚĂ DE LA MADRID

Hainele, jucăriile și aparatele electronice rămase nevândute, reciclate potrivit legii

Industria textilă din Spania este obligată să recicleze toate hainele rămase nevândute, conform noii legi a deşeurilor adoptată în Parlament. Iar populaţia va trebui să arunce selectiv îmbrăcămintea în pubele speciale destinate materialelor textile. Măsura a fost luată pentru protejarea mediului înconjurător, întrucât industria textilă este a doua cea mai poluantă conform unui clasament al Națiunilor Unite.

01 Iunie 2022, 11:31 (actualizat 01 Iunie 2022, 15:15) Știrile TVR |

Îmbrăcămintea și materialele textile neutilizate nu vor mai putea fi aruncate sau distruse de la o colecție la alta, iar firmele spaniole vor plăti o ecotaxă pentru reciclare. Unele magazine și-au adaptat deja producția și chiar transformă hainele vechi în noi piese vestimentare sau accesorii. Un magazin din Barcelona a reușit chiar să recicleze 30 de mii de kg de blugi.

În Spania se reciclează doar 12% din materialele textile. Procesul de fabricare a acestora este extrem de poluant. Un kilogram de fibre de poliester, cel mai utilizat material din lume, consumă 108 kW pe oră și 21 de litri de apă și emite 3,3 kg de dioxid de carbon. Iar bumbacul, aflat pe locul 2 ca popularitate, cu 27 de milioane de tone fabricate anual consumă 1.500 de litri de apă pentru un singur kilogram de fibre.

În afara produselor vestimentare, noua lege a deșeurilor interzice de asemenea distrugerea și aruncarea jucăriilor sau a aparatelor electronice rămase nevândute pentru reducerea consumului și a poluării.

 

 

RELATARE DE LA OANA DOBRESCU

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 15°C 13°C
CONSTANTA 20°C 18°C
CRAIOVA 20°C 18°C
BRASOV 14°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI