Guvernul vrea să plafoneze indemnizația pentru creșterea copilului la 5.000-10.000 de lei. Părinții ar putea sta lângă copii patru ani

8 mai 2017, 20:16

Primii care vor avea de pierdut – dacă Guvernul aproba plafonarea indemnizaţiei – vor fi cei mici, sunt experții în domeniu.

În perioada când exista plafonarea indemnizaţiei pentru mama care îşi creşte copilul, foarte multe mămici se întorceau înainte de vârsta de 2 ani ai copilului, la serviciu, pur şi simplu din motive financiare – lucru care afecta inclusiv alăptarea şi buna creştere a copilului, a declarat Sorana Mureșan, preşedintele Asociaţiei Pro Mama.

Politic însă, situația se vede diferit. Preşedintele Senatului, Călin popescu Tariceanu, vede plafonarea indemnizaţiilor ca un stimulent pentru părinţii care îşi dorec copii.

Mi-aduc aminte, cu mulţi – mulţi ani în urmă, indemnizaţia pentru părinte era stabilită la 80% din valoarea salariului. Cred că a fost un stimulent bun pentru părinții care își doresc copii. Având în vedere deficitul de natalitate pe care îl avem, cred că trebuie găsite cele mai bune măsuri pentru stimularea naşterilor, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Modificarea perioadei de acordare a indemnizaţiei luată în calcul de Guvern – de la doi la patru ani – este de asemenea privită cu scepticism de asociaţiile pentru mame. Chiar dacă este un avantaj pentru copil, e posibil ca puţine femei cu salarii mari și carieră să accepte să stea departe de job atâția ani.

Mamele cu veniturile mari şi foarte mari se vor întoarce mai repede la serviciu şi lucrul acesta nu afectează doar alăptarea, ci şi relaţia dintre mamă şi copil şi cum am zis buna creştere a copilului, a mai spus Sorana Mureșan.

Plafonarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului a mai fost adusă în atenţia publicului şi anul trecut, în timpul Guvernului Cioloş, dar nu a fost aprobată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite