Guvernul vrea să blocheze angajările în administrația publică centrală, până la sfârșitul anului

6 iulie 2017, 16:42

Este un plan de raționalizare a cheltuielilor publice, a transmis Ionuț Gheorghe, de la Guvern.

În programul de guvernare se vorbea nu numai de posturile din administrația publică centrală, ci și de cea locală. Președintele PSD Liviu Dragnea a spus că rămâne la latitudinea autorităților locale dacă iau aceeași măsură sau nu.

În zilele următoare va fi făcută o analiză de un grup interministerial condus de premierul Mihai Tudose.

În administrația publică centrală lucrază acum 500.000 de oameni.

Liviu Dragnea, președintele PSD: „S-au făcut foarte multe angajări, în condițiile în care noi stabilisem, ca decizie strategică, la începutul guvernării, în ianuarie, că vor avea loc diminuări de cheltuieli de 10% din toată natura cheltuielilor publice. Și se pare că s-a scăpat la angajări în administrația centrală. În administrația locală nu este cazul, ei vor avea libertate în limitele bugetare pe care le au”.

Potrivit ordonanței, se suspendă, până la data de 31 decembrie 2017, „ocuparea prin concurs a posturilor vacante din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare a acestora, cu următoarele excepții: a) înalţii funcţionari publici; b) posturile vacante din cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice nou-înfiinţate, potrivit legii; c) personalul de specialitate din cadrul instituțiilor și autorităților publice care au ca obiect de activitate gestionarea asistenței financiare comunitare acordate României de către Uniunea Europeană; d) personalul care desfășoară activități aferente Programului Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023; e) posturile unice, ale căror atribuţii specifice nu se regăsesc la celelalte posturi din cadrul structurii organizatorice a autorităţilor şi instituţiilor publice; f) posturile diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe; g) posturile temporar vacante; h) funcţiile publice de conducere generale și specifice, funcţiile publice de conducere cu statut special şi posturile militare de conducere; i) posturile din cadrul aparatului sistemului judiciar; j) personalul încadrat la cancelaria prefectului”.

Proiectul ordonanței mai precizează că, „prin derogare de la prevederile alin. (1), prin memorandum aprobat în ședința Guvernului, se pot organiza concursuri și pentru ocuparea altor posturi decât cele prevăzute la alin. (1) lit. a) – i), cu justificarea necesității și cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinație în buget”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite