Plenul Parlamentului a dat votul de învestitură noului Guvern, cu 282 de voturi pentru, 136 împotrivă și o abținere. Viorica Dăncilă a afirmat, în discursul susținut în plen, că atât timp cât va fi premier nu va introduce nicio taxă nouă, iar formularul 600 va fi desființat.
Guvernul Dăncilă a trecut fără emoții de votul din Parlament. "Un om civilizat și o femeie plăcută", cum a descris-o șeful său de partid, Viorica Dăncilă a promis că nu va introduce nicio taxă nouă cât va conduce guvernul.
Opoziția e convinsă că Liviu Dragnea a preluat comanda la Palatul Victoria, dar recunoaște că ar fi interesant să vadă că o femeie reușește acolo unde au eșuat bărbații din PSD.
Declarații Liviu Dragnea, președintele PSD: "Este o majoritate de peste 60% care dă stabilitate guvernului, guvernul Dăncilă are toate condițiile să pună în practică programul de guvernare, să-și atingă țintele stabilite, va avea sprijinul Parlamentului, al coaliției, am senzația că va gestiona foarte bine relația dintre guvern și coaliția politică ce-i dă suport, dintre guvern și Parlament, chiar și dintre guvern și Opoziție. Am speranța că acest guvern, cu acest prim-ministru, va sta în funcție până la sfârșitul mandatului, în 2020. (...) Eu am făcut Institutul Politehnic București, domnul profesor Popa (n.r., ministrul propus la Educație) a făcut Facultatea de Electronică, nu oricine putea să facă o facultate de electronică în acea perioadă, deci este o facultate care îți ajută și modul de gândire și raționamentul și te-ajută foarte mult în a organiza lucruri. Eu am încredere în acest om că va face la Ministerul Educației ceea ce a făcut în locurile de muncă, inclusiv ca rector la Universitate. Și am văzut o susținere foarte mare din partea rectorilor din România. (...) România are o serie de parteneriate strategice care au fost gândite la vremea respectivă și care sunt foarte utile și importante pentru noi, dar din păcate, aceste parteneriate nu au atins potențialul care este important pentru România. Și vorbim în special de componenta economică și ele trebuie dinamizate și este nevoie de un om în guvern care să se ocupe dedicat numai de aceste parteneriate, pentru că România ar avea mult de câștigat. Suntem foarte buni parteneri, dar cred că din aceste parteneriate trebuie să câștige și România. Până acum n-a fost o abordare integrată, coerentă, în a solicita anumite lucruri care sunt trecute în parteneriate. (...) N-au legătură voturile de astăzi cu legile justiției, au legătură cu programul de guvernare".
Declarații Viorica Dăncilă, premierul desemnat: "A trecut învestitura Guvernului, cu o majoritate largă, ceea ce pentru mine este un prilej de bucurie, dar și o responsabilitate pentru toți cei care au arătat că au încredere în acest guvern și au încredere într-un premier-femeie. În seara aceasta, după depunerea jurământului, vom merge la guvern și vom avea o primă întâlnire cu miniștrii, urmând ca miercuri să avem prima ședință de guvern. Eu mi-am propus să duc acest mandat 3 zile, împreună cu miniștrii. Voi da dovadă de mult echilibru, voi urmări cu strictețe fiecare punct al programului de guvernare și voi încerca să am o bună colaborare cu toți miniștrii. Voi colabora cu fostul premier Mihai Tudose, sunt pe principiul că trebuie să contuăm tot ceea ce este bun".
ACTUALIZARE 17.56 Depunerea jurământului de învestitură va avea loc la ora 19.30, potrivit Administrației Prezidențiale.
ACTUALIZARE 17.38 Guvernul Viorica Dăncilă a fost votat de Parlament cu 282 de voturi pentru, 136 împotrivă și o abținere.
ACTUALIZARE 17.28 Votul s-a încheiat, urmează anunțul rezultatului.
ACTUALIZARE 16.43: Senatorii și deputații încep să voteze. Votul va fi secret cu bile, fiind necesare 233 de voturi favorabile pentru învestirea Cabinetului.
ACTUALIZARE 16.37: Senatorul PMP, Traian Băsescu, a spus, astăzi, de la tribuna Parlamentului că de azi nu îi mai ceartă pe unguri că vorbesc stricat limba română. ”Avem și noi unul care taie pamblică și care se plimbă prin comisii spunând că pamblică în Bucovina e regionalism. Ceva mai ridicol încă nu am auzit, dar oricum "celălant" ministru cu "genunchele umflate", ăla într-adevăr a folosit un regionalism. Cam ăsta e nivelul Guvernului Viorica Vasilica Dragnea și nu pot decât să mă rog la Dumnezeu pentru o viață cât mai scurtă a acestui guvern”.
ACTUALIZARE 16.15: Dan Barna, din partea USR, a afirmat de la tribună că ”România va fi în poziția periculoasă ca Guvernul și Parlamentul să se afle sub controlul unui singur om”. ”Subliniez, un om, nu un partid. PSD a devenit obedient și slugarnic că și PCR la finalul său. Chiar dacă Dragnea ar fi de bună credință, și nu e, ar fi extrem de periculos că un om să aibă atâta putere. Aveți șansă să votați că România să nu treacă pe acțiuni în buzunar la Liviu Dragnea, precum Tel Drum. Liviu Dragnea e dispus să sacrifice orice pentru a subordona justiția. E o ironie amară că la 100 de ani de la Marea Unire să ne confruntăm din nou cu un regim totalitar”, a mai spus Barna.
ACTUALIZARE 16.00: Raluca Turcan, din partea PNL, i s-a adresat premierului desemnat de la tribună: ”Dacă sunteți o femeie demnă, ar trebui să vă rugați să nu primiți votul de învestitură”. ”Principalul criteriu care a stat la baza numirii dvs e obediența. Liderul PSD își dorește o persoană care să execute prompt ce ordine primește de la partid. Cu excepția câtorva nume, guvernul pare unul de strânsură: Liviu Pop din Maramureș a fost înlocuit cu vărul său de la Suceava, la economie ați pus un mare specialist în contracte cu statul”, a spus Turcan.
ACTUALIZARE 15.48: Președintele PSD Liviu Dragnea a luat cuvântul în plen.
ACTUALIZARE 15.37: Premierul desemnat Viorica Dăncilă, a afirmat în discursul său în plen că ”Guvernul va răspunde pentru oportunitatea deciziilor sale exclusiv în fața coaliției majoritare”. ”Cât voi fi premier, nici o altă instituție, nici un centru de putere nu va mai putea spune guvernului ce are de făcut”, a spus Dăncilă.
Parlamentarii s-au reunit în plen de la ora 15.00, conform programului stabilit de Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. La şedinţă sunt prezenţi 352 de parlamentari.
Premierul desemnat Viorica Dăncilă a prezentat programul de guvernare şi lista Executivului, acesteia fiindu-i alocate 60 de minute. Grupurile parlamentare vor avea la dispoziţie maximum 78 de minute pentru dezbateri.
După dezbateri urmează votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Votul va fi secret cu bile, fiind necesare 233 de voturi favorabile pentru învestirea Cabinetului.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban a anunţat că liberalii vor vota împotriva învestirii noului Guvern, iar miniştrilor propuşi să facă parte din Cabinetul Dăncilă ”le vor face viaţa grea” la audierile din comisiile parlamentare de specialitate, cu întrebări pe subiecte extrase din promisiunile electorale.
USR a anunţat, de asemenea, că parlamentarii săi vor vota împotriva învestirii Guvernului Dăncilă, susţinând că acesta este compus din oameni slab pregătiţi şi cu probleme de integritate.
Şi liderii PMP au criticat programul de guvernare şi lista miniştrilor propuşi.
UDMR a anunțat că mai acordă o șansă Guvernului PSD-ALDE și vor vota în plen pentru învestirea acestuia.