Guvernul va sesiza CCR, pe motiv că președintele Klaus Iohannis ar bloca remanierea

6 decembrie 2018, 14:07

Viorica Dăncilă a decis sesizarea Curții Constituţionale, după ce șeful statului a tot amânat decizia în privinţa demisiilor şi numirilor titularilor de la Dezvoltare și Transporturi. Motivul invocat este un conflict juridic de natură constituţională.

Premierul Viorica Dăncilă: „Astăzi am vorbit cu domnul președinte Iohannis, l-am sunat pe domnul președinte, am vrut să văd ce se va întâmpla, dacă va nominaliza cei doi miniștri. Domnul președinte mi-a spus că încă mai analizează, până săptămâna viitoare nu va lua nicio decizie, deci ne vedem obligați să facem această sesizare la Curtea Constituțională”.

Situaţia de la Transporturi rămâne neclară şi pentru membrii PSD. Lia Olguţa Vasilescu spunea ieri că acest minister va rămâne fără conducere şi activitatea va fi blocată. Azi însă, ministrul demisionar Lucian Șova a spus că rămâne pe poziție până când preşedintele Iohannis va semna decretul.

Lucian Șova, ministrul demisionar al Transporturilor: „Sunt ministrul Transporturilor, îmi exercit toate atribuţiile și toate prerogativele în conformitate cu prevederile legale şi înțeleg să fac acest lucru până când îmi va expira mandatul”.

Nici prim ministrul României nu pare să ştie exact ce se va întâmpla de mâine, când se împlinesc cele 15 zile pe care Klaus Iohannis le-a avut la dispoziţie, conform legii, să ia act de demisia lui Lucian Şova.

Premierul Viorica Dăncilă: „Le-am trimis amândouă demisiile, cred că săptămâna trecută. În termen de 15 zile e perioada în care se poate răzgândi sau nu. (n.r., întrebare: Ce se va întâmpla după ziua de mâine?) Este greu de spus, am cerut toate informațiile, la Ministerul Justiției, la Secretariatul General, ca să vedem care este siutația, astfel încât să ne încadrăm în normele legale”.

Liberalii susțin însă că şeful statului nu e obligat să dea un răspuns într-un anumit termen.

Ionel Dancă, purtător de cuvânt al PNL: „Președintele nu blochează Guvernul. Cei care blochează activitatea Guvernului sunt cei care insistă să facă propuneri inadecvate pentru ocuparea acestor funcții.

PSD i-a propus la Dezvoltare pe Olguța Vasilescu și la Transporturi, pe Mircea Drăghici. Klaus Iohannis a anunţat săptămâna trecută că va lua o decizie în privinţa celor două numiri după 1 decembrie. Iar ieri a transmis public că încă analizează propunerile.

___________________________________________________________

UPDATE Premierul și președintele Liviu Dragnea au luat decizia de a sesiza Curtea Constituțională pe un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Administrația Prezidențială, după ce premierul a vorbit astăzi cu președintele Klaus Iohannis, care i-a spus că abia săptămâna viitoare va avea un răspuns legat de propunerile de schimbare a miniștrilor Dezvoltării și Transporturilor, a transmis Andreea Dumitrescu, de la Parlament.

Liviu Dragnea și premierul Viorica Dăncilă se întâlnesc pentru a stabili ce vor face de acum înainte, în condițiile în care președintele Klaus Iohannis a anunțat că încă analizează propunerile făcute de social-democrați pentru portofoliile de la Dezvoltare, respectiv, Transporturi, a transmis Andreea Dumitrescu, pentru Telejurnal. Știm că Lia Olguța Vasilescu a fost propusă la Dezvoltare și Mircea Drăghici la Transporturi. Social-democrații susțin că, dat fiind că acesta este al doilea rând de propuneri, președintele nu ar mai putea să le refuze și fac trimitere la o decizie a CCR din 2008. De asemenea, spun ei, președintele ar fi obligat și să constate că cele două posturi sunt vacante. Astăzi se împlinesc cele 15 zile în care demisia lui Lucian Șova de la Transporturi devine irevocabilă. Însă, juriștii susțin că această vacantare nu este valabilă până când nu este semnat un decret de către președintele Iohannis și nu este publicat în Monitorul Oficial. Până nu se îndeplinesc aceste condiții, practic Lucian Șova rămâne ministru cu drepturi depline și activitatea acestui minister nu este blocată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă