Guvernul va plafona prețul gazelor doar pentru consumatorii casnici și pentru CET-uri

29 martie 2019, 15:01

Guvernul a decis în şedința de vineri modificarea OUG 114/2018, astfel încât prețul gazelor de producție internă să fie plafonat la 68 de lei pe MWh doar pentru consumatorii casnici și pentru CET-urile care livrează agent termic populației, a anunțat ministrul Energiei, Anton Anton, la finalul ședinței de Guvern.

„La OUG 114, la partea de energie s-au făcut patru intervenții. Prima dintre ele: așa cum am spus, noi vrem să protejăm consumatorul casnic, în consecință prețul reglementat de 68 de lei (pe MWh – n.r.) la producător se referă la gazele care vor fi vândute spre consumatorul casnic și spre CET-uri, pentru partea de gaze care se referă la încălzire, adică protejăm în continuare numai consumatorul casnic”, a spus Anton.

Furnizorii își fac deja calcule și nu exclud să renunțe la producătorii români.

Dacă producătorii de gaz vor plăti o taxă anuală de 2 la sută pe cifra de afaceri, pentru cei care produc electricitate pe bază de cărbune, cum sunt companiile de stat Compexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Hunedoara, aceasta va fi anulată.

Experții în energie consideră că măsura este discriminatorie pentru ceilalți producători de electricitate care vor plăti acest impozit anual de 2% pe cifra de afaceri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite