Guvernul adoptă joi un memorandum privind creșterile salariale din Educație. Ciucă: Ne-am asumat prin acord politic garanţiile cerute de sindicate. Ciolacu: Fiecare zi întârziere poate afecta viitorul unei generaţii de copii

7 iunie 2023, 13:49

Guvernul va adopta în ședința de joi Memorandumul privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării, pentru a consolida garanțiile executivului privind prioritizarea Educației în viitoarea grilă de salarizare și utilizarea ca sistem de referință a salariului mediu brut pe economie pentru salariul debutantului/asistentului universitar. Decizia a fost luată în urma discuției telefonice purtate cu reprezentanții sindicatelor din sistemul de învățământ.

Miercuri seară, la TVR Info, vicepreședintele FSLI George Purcaru a declarat că, la cum arată textul Memorandumului, acesta este nemulțumitor pentru angajații din sistemul de învățământ, este incomplet și va fi respins. Nu poate să rămână în această variantă și, dacă rămâne în această variantă, atunci greva continuă, a transmis pentru principalul Telejurnal Diana Dumitrașcu, jurnalist TVR.

Ciolacu şi Ciucă – acord politic al liderilor coaliţiei privind garanţiile solicitate de sindicate

Preşedinţii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, au anunţat miercuri că şi-au asumat, printr-un acord politic al liderilor coaliţiei, garanţiile solicitate de sindicate privind majorările salariale din viitoarea grilă din sistemul de învăţământ.

„Ne aflăm într-un moment în care fiecare zi de întârziere poate afecta viitorul unei generaţii întregi de copii. Sute de mii de elevi şi părinţii lor trăiesc în continuare cu teama că nu îşi vor putea da examenele. Acest lucru trebuie să înceteze, a scris Ciolacu, pe Facebook.

La rândul său, Nicolae Ciucă a menţionat că prioritatea Guvernului şi a coaliţiei majoritare a fost şi rămâne aceea ca toţi copiii să beneficieze de un sistem de învăţământ performant, iar dascălii lor să primească recunoaşterea importanţei lor în societate.

„Aşa cum ne-am angajat încă de la începutul dialogului cu reprezentanţii profesorilor, prioritatea Guvernului şi a Coaliţiei majoritare a fost şi rămâne aceea ca toţi copiii să beneficieze de un sistem de învăţământ performant, iar dascălii lor să primească recunoaşterea importanţei lor în societate. De aceea, ne-am asumat astăzi, printr-un Acord Politic al liderilor Coaliţiei de guvernare, garanţiile solicitate de sindicate privind majorările salariale din viitoarea grilă din sistemul de învăţământ”, a scris Ciucă pe Facebook.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat, miercuri, înainte de a intra la discuţii la Ministerul Educaţiei, că greva din învăţământ se poate încheia în momentul în care Guvernul vine cu o soluţie care să fie acceptată de colegi, iar joi sau vineri sunt aşteptaţi din nou 20.000 de sindicalişti în stradă, în Capitală.

Proiectul noii legi a salarizării ar trebui să fie gata până pe 15 iulie.

Ministrul Muncii s-a întâlnit miercuri cu profesorii Colegiului Național „I.L. Caragiale” din București, pe care i-a asigurat că noua grilă va cuprinde cerințele lor.

La Ministerul Educației au fost noi negocieri pentru viitorul contract colectiv de muncă al angajaților din învățământ. După aproape 2 ore, discuțiile au fost întrerupte, potrivit sindicaliștilor, de programul încărcat al echipei ministeriale.

Discuţiile vor continua, dar sindincaliştii au anunţat pentru sfârşitul acestei săptămâni un nou protest în Capitală, cu 20 de mii de oameni.

Între timp, Ministerul Educației caută soluții pentru încheierea anului școlar. Este în consultare publică un proiect de ordin de ministru, care prevede că mediile pot fi încheiate chiar și cu două note.

Deputații USR și cei de la partidul Forța Dreptei au depus moțiunea simplă intitulată „Îndrăznesc să susțin educația”. Semnatarii cer Guvernului să aloce anul viitor un buget de 6 % din PIB pentru Educație și să majoreze salariile profesorilor.

Între timp, angajații din Educație au ieşit din nou în stradă. Aproximativ 3 mii de angajați din școlile ieșene și-au strigat nemulțumirile în centrul orașului, iar în județele Mehedinți şi Olt, sute de salariați și-au cerut drepturile în stradă şi au anunțat că vor să continue greva.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite