Guvernul trimite o delegaţie pentru a verifica posibile cazuri de exploatare a românilor aflați la muncă în Italia

Căpşunari
Căpşunari
14 martie 2017, 09:36

Delegaţia va fi compusă din reprezentanți ai Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și ai Ministerului Afacerilor Interne. Vor participa ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, și un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Premierul Sorin Grindeanu se arată preocupat situația românilor din Italia și așteaptă cu interes raportul reprezentanților Guvernului trimiși la fața locului.

Membrii delegaţiei vor avea întrevederi atât cu oficialităţile locale, cât şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor de români aflaţi la muncă în Italia, precum şi cu cei din mediul asociativ implicaţi în apărarea drepturilor muncitorilor străini şi combaterea abuzurilor asupra acestora.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni a lansat o consultare pe teme concrete privind cooperarea şi dialogul bilateral româno-italian, într-o întrevedere cu şeful misiunii diplomatice italiene la Bucureşti.

Sărăcia de acasă i-a adus pe mulţi români în fermele din Sicilia. Locuiesc în câmp, în nişte barăci improvizate, unde nu au de nici unele. Şi nu sunt puţini. Peste 53 de mii. Din datele statistice ale ministrului Muncii de la Bucureşti reiese că 90 la sută au acceptat anul acesta munca la negru în agricultură.

Ministerul Muncii spune că nu a mediat în ultimii trei ani niciun loc de muncă în domeniul agricol

„În general, cetățenii români și-au găsit un loc de muncă în Italia prin cunoștințe, prin firmele private de mediere sau în mod direct de la angajator și nu apelează la instituţiile publice. Astfel că, în domeniul agricol, EURES nu a mediat în ultimii trei ani niciun loc de muncă pentru Italia”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii și Justiției Sociale remis marți.

În comunicatul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale remis marți se mai arată că atașatul pe probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei României în Italia monitorizează permanent situația în care se află cetățenii români aflați la lucru în diferite regiuni ale Italiei.

Chiar în perioada următoare, atașatul pe probleme de muncă și sociale se va deplasa în zona Ginosa – Taranto pentru a identifica problemele punctuale cu care se confruntă angajații români și pentru a discuta despre îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață ale celor care locuiesc în această zonă a Italiei.

Biroul atașatului pe probleme de muncă și sociale a început deja demersurile pentru stabilirea unor întâlniri cu reprezentanții autorităților locale și ai comunităților de români.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite