Guvernul trebuie să taie 20 de miliarde de lei din cheltuielile publice

5 aprilie 2023, 18:57

La doar câteva luni de la aprobarea bugetului, Coaliția de guvernare a refăcut calculele și a constatat că nu-i mai ajung banii.

Adrian Câciu, ministrul Finanţelor: Decizia de ieri că până la legea salarizării totul intră într-o perioadă de așteptare și analiză. E nedrept ca tinerii care s-au pensionat să continue activitate plină de avânt la stat.

Într-o postare pe Facebook, și șeful PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit despre reducerea risipei de fonduri publice. Consideră că trebuie eliminate premiile și sporurile din sistemul bugetar, care nu au legătură cu performanța.

E necesară și restructurarea posturilor ocupate de angajați care, pe lângă salariu, primesc și pensie de la stat, fără să aibă vârsta de pensionare, mai spune liderul PSD.

Potrivit unor surse guvernamentale, salariile bugetare ar urma să fie înghețate de la 1 mai.

Alina Sorocean, jurnalist TVR: Ar putea fi blocate, potrivit unor surse, angajările la stat și, în același timp, ar putea fi reduse indemnizațiile în consiliile de administrație ale societăților de stat. Ar putea fi afectați și funcționarii publici parlamentari. Acestora să li se elimine sporurile.

Ministrul Finanțelor susține că nu vor fi afectate de tăieri pachetele de sprijin pentru populație, și nici banii pentru investiții.

Însă unii economiști cred că, până la urmă, tot la reducerea investițiilor se va ajunge.

Dragoș Cabat, analist economic: Proiecţiile bugetare au fost foarte optimiste, au fost făcute să iasă cifrele, să iasă deficitul. Veniturile pe care s-au bazat guvernanţii au fost clar umflate. Singura şansă e să taie la cheltuieli. Se va tăia de peste tot de unde se poate şi sigur o să se ajungă la investiţii, pentru că acolo sunt banii mulţi.

Potrivit ANAF, în primele 3 luni, încasarile la bugetul consolidat au fost de 85,5 miliarde de lei, cu aproape 3 miliarde mai puțin decât a prevăzut Ministerul Finanțelor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă