Guvernul Sorin Grindeanu a depus jurământul. K. Iohannis: Sper să-mi explicaţi cum veţi face să vă încadraţi într-un deficit de 3%

4 ianuarie 2017, 18:33

Declaraţii preşedintele Klaus Iohannis:

-Vă felicit pentru votul de încredere şi pentru depunerea jurământului. Din acest moment, d-voastră sunteţi Guvernul României. Aveţi o misiune grea. Aveţi de îndeplinit promisiuni complicate: trebuie să livraţi ceea ce a fost promis în campania electorală. Aşa îmi imaginez că, după alegeri, trebuie să pornească un guvern. Campania electorală nu este doar un circ mediatic, cu toate că şi asta este, şi în campania electorală s-au făcut promisiuni. De asta aţi fost votaţi, asta trebuie să livreze Guvernul.

-Sper ca într-o zi să-mi explicaţi cum veţi face în aşa fel încât să vă încadraţi într-un deficit bugetar de 3%, să creşteţi salariile, să scădeţi impozitul, TVA-ul şi multe alte lucruri. Îmi doresc să faceţi aceste chestiuni. Vă doresc să aveţi un mandat de succes. Românii îşi doresc să aibă un guvern de succes.

-Câteva lucruri însă se aşteaptă de la d-voastră, cel puţin eu aştept aceste lucruri. În primul rând, aştept să păstraţi clară, vizibilă şi declarată orientarea euro-atlantică a României. Asta însemnând să faceţi tot ce poate un guvern, şi poate să întăriţi poziţia României în cadrul NATO şi în cadrul UE.

-Eu aştept şi mulţi aşteaptă să faceţi tot ce se poate să sprijiniţi o justiţie independentă în României, asta înseamnă întărirea statului de drept. Aţi jurat că veţi face tot ce puteţi pentru o democraţie matură în România. O democraţie fără o justiţie independentă, fără un stat de drept – nu putem să ne imaginăm în Europa.

– Dle prim-ministru, onoraţi membri ai Guvernului, aştept să gestionaţi în mod responsabil economia românească, atât cât depinde de guvern, dar cu certitudine aşteptăm să gestionaţi responsabil Finanţele Publice. Este extrem de important ca după ce creşteţi toate salariile, scădeţi toate taxele şi impozitele, să ne găsim totuşi într-o zonă a sustenabilităţii, să avem o datorie rezonabilă, un deficit sub 3% şi foarte important- cu toate aceste măsuri pe care le veţi îndeplini, să aveţi grijă ca economia României să crească. România este, momentan, la capitolul creştere economică, să zicem, campioană europeană. O creştere economică mult peste medie este ceea ce ne dorim cu toţii pentru a ajunge la acelaşi nivel cu celelalte ţări mai dezvoltate din UE.

– Sunt convins că jurământul pe care l-aţi făcut astăzi v-a convins că, pentru România, să vă îngrijiţi de securitatea naţională. Asta garantează şi unitatea, independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea. Fără securitate naţională aceste lucurri s-ar putea să nu fie de la sine înţelese. O securitate naţională care este în strânsă legătură cu stabilitatea României. Pentru noi nu contează doar stabilitatea internă, ci şi stabilitatea regională. România este ţară care vrea să fie şi poate să fie o ţară puternică, un pol de stabilitate în regiune. Pentru asta e nevoie de implicare, fiecare în domeniul lui. Vă doresc mult succes pentru asta!

– Îi salut şi pe musafirii noştri de astăzi, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, preşedintele Curţii Constituţionale.

– Dle preşedinte Dragnea, aflarăm de la televizor că sunteţi singurul care cunoaşteţi programul de guvernare din scoarţă în scoarţă. Vă rog eu frumos, învăţaţi-i şi pe ei!.

– Vă doresc tuturor mult succes pentru România!

Decretul semnat de președintele Klaus Iohannis privind numirea Guvernului condus de Sorin Grindeanu a fost publicat în Monitorul Oficial.

Pentru ca noul Guvern să se întrunească, miercuri seară, în prima sa şedinţă de lucru, de la ora 21:00, mai este nevoie de depunerea jurământului de credinţă la Palatul Cotroceni, iar Administraţia Prezidenţială şi-a dat acordul pentru organizarea ceremoniei în această seară.

Parlamentul a votat Guvernul Grindeanu cu 295 de voturi pentru şi 133 împotrivă, după ce premierul desemnat Sorin Grindeanu a prezentat în plenul Parlamentului programul de guvernare şi lista membrilor noului Executiv. Toţi cei 26 de miniştri ai Cabinetului Grindeanu au obţinut avizul consultativ al comisiilor de specialitate din Parlament.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă