Guvernul se pregătește să reîmpartă banii publici. Ce ministere primesc bani în plus. Florin Cîțu: deficitul bugetar al anului 2020 crește le 9,1%

18 noiembrie 2020, 12:38

Deficitul bugetar luat în calcul la următoarea rectificare bugetară este 9,1%, în creștere față de precedenta valoare estimată, de 8,6%, a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, ministrul Finanțelor Florin Cîțu.

Ministrul a precizat că bugetul anului viitor va fi construit pe un deficit de „7% sau mai puțin”.

Ministrul Finanțelor spune că rectificarea prevede o scădere a PIB cu 4,2 puncte procentuale, după ce Comisia Națională de Prognoză a revizuit evoluția indicatorului. Estimarea este în linie cu prognozele organismelor internaționale și ale agențiilor de rating, care au fost îmbunătățite, a precizat ministrul.

Deficitul bugetar estimat la începutul anului era de 3,6% din PIB, la prima rectificare a fost majorat la 6,7%, iar la a doua la 8,6%. Ministrul spune că procentul de 8% care este diferența dintre estimarea inițială a creșterii PIB și minusul de acum se reflectă și în dinamica deficitului bugetar. „Nu vom mai încasa 4,2 miliarde până la finalul anului, în urma deciziei de acordare a eşalonării datoriilor”, declarat Florin Cîţu.

Bani în plus vor fi alocați, la rectificare, fondului de asigurări de sănătate, 1 miliard de lei, Ministrului Dezvoltării 1 miliard de lei, agriculturii 1,1 miliarde lei și fondului de rezervă al Guvernului 1,2 milirde lei. În acest ultim caz, explicația este că suma este destinată unor cheltuieli neprevăzute, în special în zona de sănătate, banii putând fi alocați mai ușor, a precizat ministrul.

Economii s-au înregistrat la Ministerul Mediului, dar și la Ministerul Finanțelor, unde digitalizareaa a dus la eliminarea a 2.000 de posturi din cadrul ANAF și la economii de 134 de milioane de lei, a spus ministrul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite