Guvernul se pregătește să reîmpartă banii publici. Ce ministere primesc bani în plus. Florin Cîțu: deficitul bugetar al anului 2020 crește le 9,1%

Sănătatea, Agricultura si Lucrările Publice vor primi mai mulți bani la rectificarea bugetară care va fi discutată azi la Guvern. Este a treia redistribuire de fonduri din acest an, dar decizia finală nu va fi luată astăzi.

18 Noiembrie 2020, 12:38 (actualizat 18 Noiembrie 2020, 12:45) Știrile TVR |
Rectificare bugetara
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Deficitul bugetar luat în calcul la următoarea rectificare bugetară este 9,1%, în creștere față de precedenta valoare estimată, de 8,6%, a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, ministrul Finanțelor Florin Cîțu.

Ministrul a precizat că bugetul anului viitor va fi construit pe un deficit de „7% sau mai puțin”.

Ministrul Finanțelor spune că rectificarea prevede o scădere a PIB cu 4,2 puncte procentuale, după ce Comisia Națională de Prognoză a revizuit evoluția indicatorului. Estimarea este în linie cu prognozele organismelor internaționale și ale agențiilor de rating, care au fost îmbunătățite, a precizat ministrul.

Deficitul bugetar estimat la începutul anului era de 3,6% din PIB, la prima rectificare a fost majorat la 6,7%, iar la a doua la 8,6%. Ministrul spune că procentul de 8% care este diferența dintre estimarea inițială a creșterii PIB și minusul de acum se reflectă și în dinamica deficitului bugetar. „Nu vom mai încasa 4,2 miliarde până la finalul anului, în urma deciziei de acordare a eşalonării datoriilor", declarat Florin Cîţu.

Bani în plus vor fi alocați, la rectificare, fondului de asigurări de sănătate, 1 miliard de lei, Ministrului Dezvoltării 1 miliard de lei, agriculturii 1,1 miliarde lei și fondului de rezervă al Guvernului 1,2 milirde lei. În acest ultim caz, explicația este că suma este destinată unor cheltuieli neprevăzute, în special în zona de sănătate, banii putând fi alocați mai ușor, a precizat ministrul.

Economii s-au înregistrat la Ministerul Mediului, dar și la Ministerul Finanțelor, unde digitalizareaa a dus la eliminarea a 2.000 de posturi din cadrul ANAF și la economii de 134 de milioane de lei, a spus ministrul.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 25°C 29°C
IASI 21°C 25°C
CLUJ 19°C 21°C
CONSTANTA 23°C 25°C
CRAIOVA 22°C 22°C
BRASOV 20°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI