Guvernul scoţian vrea referendum consultativ privind independenţa, guvernul britanic se opune

Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a anunţat marţi că doreşte să organizeze un referendum "consultativ" privind independenţa naţiunii britanice în octombrie 2023, în pofida eşecului unei consultări anterioare în 2014 şi a refuzului guvernului britanic de a autoriza acest vot, relatează AFP şi Reuters.

28 Iunie 2022, 18:06 (actualizat 28 Iunie 2022, 20:05) Știrile TVR |
Scoţia independentă - DA sau NU

"Doresc să anunţ că guvernul scoţian propune ca referendumul privind independenţa să aibă loc pe 19 octombrie 2023", a declarat premierul Sturgeon în faţa Parlamentului scoţian.

Pentru a organiza acest referendum, Nicola Sturgeon, lidera formaţiunii pro-independenţă Partidul Naţional Scoţian (SNP), trebuie să obţină acordul guvernului britanic, care se opune ferm acestui demers.

Scoţienii au fost deja consultaţi pe această temă în 2014 şi au votat în proporţie de 55% pentru rămânerea în Regatul Unit.

Pe baza acestui vot, premierul britanic Boris Johnson susţine că un astfel de referendum poate avea loc doar "o dată la o generaţie".

SNP consideră însă că Brexitul a schimbat datele problemei, scoţienii votând împotriva acestuia în proporţie de 62%. Scopul SNP este ca Scoţia să adere la Uniunea Europeana ca stat independent.

Nicola Sturgeon a declarat că este pregătită să negocieze cu Boris Johnson, însă a avertizat că nu va permite ca "democraţia scoţiană să fie prizoniera lui Boris Johnson sau al oricărui prim-ministru".

Înainte de acest discurs, Boris Johnson şi-a reiterat angajamentul faţă de unitatea Regatului.

"Credem cu siguranţă că planul nostru pentru o economie mai puternică funcţionează mai bine atunci când Marea Britanie este unită decât atunci când nu este", a declarat marţi liderul conservator pentru televiziunea britanică, în marja G7 din Germania.

Premierul britanic Boris Johnson consideră că acum nu este momentul potrivit pentru a discuta despre un referendum asupra independenţei Scoţiei, dar guvernul său va examina cu atenţie cererea făcută de premierul scoţian Nicola Sturgeon privind organizarea unui astfel de referendum pe 19 octombrie 2023, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al lui Johnson, citat de Reuters.

''Poziţia noastră rămâne neschimbată: prioritatea atât a guvernului britanic, cât şi a celui scoţian trebuie să fie de a colabora împreună cu o atenţie neobosită asupra problemelor despre care ştim că contează pentru oamenii de pe tot cuprinsul ţării'', a spus în faţa presei purtătorul de cuvânt.

''O decizie a fost luată de primul-ministru, aşadar vom studia cu atenţie detaliile propunerii şi Curtea Supremă va examina dacă să accepte sau nu referatul Lordului Avocat al guvernului scoţian'', a adăugat purtătorul de cuvânt.

Sursa: Agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 7°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 6°C 5°C
BRASOV 5°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI