Guvernul schimbă soarta Institutului Cantacuzino. Mihai Tudose: În cel mult o lună, Institutul să devină parte componentă a MApN

23 august 2017, 13:19

Guvernul schimbă radical soarta Institutului Cantacuzino pentru a putea fi produse din nou vaccinuri în ţară şi cere să fie trecut în subordinea Ministerului Apărării.

„Domnule ministru Bodog, vă rog ca împreună cu ministrul Țuțuianu, în maxim o lună, Institutul Cantacuzino să devină parte componentă a MApN. Cu demersurile specialiștilor de acolo ne-am lămurit. Poate o mână de fier, militarizat un pic, poate să aibă în sfârșit rezultate”, a declarat premierul Mihai Tudose.

„Sigur că dacă e sarcină, o preluăm. M-am și gândit cum ar putea fi organizat și am făcut o evaluare prealabilă cu specialiștii din cadrul MApN – Direcția Medicală. Vă propun ca, împreună cu ministrul Bodog, în două săptămâni, maxim trei, dați-ne trei, totuși, să venim în Guvern cu un proiect de act normativ prin care să îl preluam și să îl transformăm într-o unitate militară”, a spus ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu.

Ideea trecerii la MApN a fost susţinută şi în 2004, de către ministrul Controlului, Ionel Blănculescu. Institutul trebuia retehnologizat pentru a corespunde normelor.

Declinul institutului a început în 2010, după ce Agenţia Medicamentului nu i-a mai dat autorizaţie. Din 2013, producţia e oprită, după scandalul vaccinului contaminat, care s-a lăsat cu dosare penale, încă nesoluţionate. Statul a alocat 10 milioane de euro pentru relansare.

La începutul anului 2015, guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă că Institutul Cantacuzino este obiectiv strategic pentru România. În cazul unei pandemii, ar fi singurul care ar putea să asigure rapid necesarul de vaccinuri pentru toţi românii, să nu aşteptăm cu lunile dozele din străinătate.

În urmă cu 8 luni, institutul a fost trecut de la Cercetare, înapoi, la Sănătate. În decembrie, conducerea spunea că au fost plătite datoriile, s-au cumpărat echipamente performante şi că se lucra deja la producţia primului lot experimental de vaccin antigripal.

Noua conducere a institutului a anunţat că vom putea avea vaccin românesc cel mai devreme în 2019.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă