Guvernul pregătește modificări pentru mai multe legi care țin de apărare și securitatea națională

În caz de criză majoră se înființează un centru militar de comandă, care ia măsurile adecvate, potrivit unor surse. De asemenea, se oferă posibilitatea ca femeile și bărbații de pană în 35 de ani să poată face, voluntar, un serviciu militar de 4 luni.

07 Martie 2022, 19:31 Știrile TVR |

Legea apărării naționale se completează, potrivit unor informații neoficiale, pentru a permite CSAT să poată declara, atunci când este necesar, situația de criză cu impact asupra securității și apărării naționale.

Măsurile de răspuns la această situație ar urma să fie aplicate de un Centru Militar Național. Proiectul de lege stipulează că această criză se declară când apar amenințări și riscuri prin care sunt perturbate grav condițiile de viață, de sănătate, stabilitatea politică, economică și socială, dar și ordinea și apărarea națională.

Într-o astfel de situație pot fi limitate unele drepturi, precum deplasarea sau efectuarea concediilor, dar numai dacă evenimentele o impun și proporțional cu gravitatea lor.

În premieră, modificarea legii prevede și că forțele armate românești pot trece, inclusiv în țară, sub comanda celui care conduce operațiunile.

Se modifică, de asemenea, și legea privind pregătirea populației pentru apărare. Astfel, femeile și bărbații cu vârste între 18 și 35 de ani se pot înscrie în calitate de militar voluntar în termen, la un program de instrucție cu durata de maximum 4 luni.

Coaliția de guvernare are programată o ședință în care va fi stabilit exact circuitul acestor modificări.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 28°C 32°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 26°C 29°C
CRAIOVA 31°C 32°C
BRASOV 25°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI