Guvernul pregătește măsuri pentru a crește natalitatea. TVA la produsele pentru copii ar putea fi redusă la 5 la sută. Familiile numeroase ar putea primi card pentru reduceri

17 martie 2023, 17:12

În România se nasc acum mai puțin de 180 de mii de copii într-un an. De aproape trei ori mai puțini decât în urmă cu două decenii.

Coaliția are un plan cu care speră să oprească acest trend. În primul rand, să ofere 1500 de lei pe lună acelor familii care au un venit mai mic de 8 mii de lei.

Gabriela Firea, ministrul Familiei, tineretului şi egalitaţii de şanse: Scăderea TVA până la 5% pentru lapte praf, scutece, mâncare pentru bebeluși, produse de îngrijire pentru bebeluși. Aici vreau să fac o precizare – de multe ori, când Guvernul a scăzut TVA pentru anumite produse, comercianții au făcut în așa fel încât până la urmă la raft prdousele au ajuns la același preț. Îi vom ruga pe colegii de la ANPC să realizeze controale.

Ministerul Familiei vrea să introducă un card de reduceri pentru familiile cu mai mulți copii. Acum sunt în jur de 200 de mii, potrivit Eurostat.

Irina Granzulea, preşedinta Asociaţiei Familiilor Numeroase: Atunci când ai copii, desigur, obligațiile și responsabilitățile atât financiare cât și de îngrijire cresc exponențial. În România, 70% dintre gospodării nu au copii. Trebuie să fie gândită o strategie pentru ca aceste cifre să nu crească.

Cele mai multe familii amână decizia de a face un copil pentru că se tem că nu vor face față cheltuielilor.

Adrian Negrescu, analist financiar: E o adevărată măsură imposibilă să ajungi să te descurci financiar în România lui 2023 dacă ai un copil mic, un bebeluş.

Vladimir Ionas, sociolog: Sunt soluţii care trebuie implementate într-o perioadă lungă de timp. E vorba de 10, 20 de ani. E singura soluţie care oferă mai multe drepturi şi beneficii familiilor.

Măsurile au fost asumate de Coaliție, vor fi aprobate întâi de Guvern și apoi dezbătute de Parlament.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă