Guvernul pregătește asistenţă financiară nerambursabilă pentru Republica Moldova în valoare de 10 milioane de euro, a anunțat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu

5 aprilie 2022, 16:28

Este o iniţiativă a României, Germaniei şi Franţei care urmăreşte generarea de asistenţă imediată politică, financiară şi materială, şi expertiză pentru procesul de reformă democratică din partea instituţiilor şi statelor membre ale Uniunii Europene, a ţărilor G7, a instituţiilor financiare şi organizaţiilor internaţionale, precum şi a altor parteneri de dezvoltare, explică MAE, într-un comunicat.

Ministrul Bogdan Aurescu a amintit și de asistenţa nerambursabilă în valoare de 100 de milioane euro care urmează să fie implementată prin proiecte de dezvoltare în baza Acordului semnat de prim-miniştrii Nicolae Ciucă şi Natalia Gavriliţa în cadrul şedinţei comune a Cabinetelor de la Bucureşti şi Chişinău din luna februarie.

Șeful diplomației române a evocat acordarea de către România, în contextul actualei crize, a unei asistenţe în valoare totală de 3,8 milioane de euro, care constă în 5.000 tone de păcură pentru sprijinirea securităţii energetice a Republicii Moldova şi în importante cantităţi de carburanţi.

Ministrul român de Externe a menţionat transporturile umanitare care au fost realizate cu materiale de primă necesitate şi organizarea de coridoare verzi pentru preluarea directă în România, pe cale rutieră şi feroviară, de refugiaţi ucraineni din Republica Moldova.

Bogdan Aurescu a anunţat că România va găzdui, la Bucureşti, cea de-a doua conferinţă ministerială a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova.

Ministrul a pledat pentru mobilizarea din partea comunităţii internaţionale de asistenţă financiară „robustă” care să permită autorităţilor de la Chişinău să gestioneze criza energetică, să stabilizeze finanţele publice şi să sprijine obiectivele de reformă ale actualului Guvern, precum consolidarea statului de drept, modernizarea instituţiilor publice şi ridicarea nivelului de trai al populaţiei.

Şeful diplomaţiei române a susţinut imperativul sprijinirii Republicii Moldova în construirea securităţii energetice, îndeosebi prin extinderea reţelei de interconectare electrică între Republica Moldova şi UE, prin România, extinderea reţelei de interconectare în domeniul gazelor naturale în interiorul Republicii Moldova şi diversificarea aprovizionării cu gaze naturale.

Mai mulţi donatori europeni şi internaţionali oferă Republicii Moldova ajutoare în valoare de 695 de milioane de euro. Decizia a fost luată în cadrul aceleiași conferințe a donatorilor.

Annalena Baerbock, ministrul german de Externe: Vom consolida rezistenţa Moldovei în sfera financiară. În acest scop, am decis să susţinem Moldova cu împrumuturi, ajutor bugetar şi alte forme de asistenţă financiară, în total 695 de milioane de euro.

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, le-a cerut donatorilor sprijinul pentru diversificarea surselor de energie, ţara fiind în prezent dependentă de livrările de gaze naturale ale companiei ruse Gazprom.

Pentru independenţa energetică, ar fi nevoie de interconectarea cu Uniunea Europeană, prin România.

Și Comisia Europeană a anunțat acordarea unei sume suplimentare de 53 de milioane de euro pentru a ajuta Moldova în contextul problemelor cauzate de agresiunea rusă din Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite