Guvernul președintelui Volodimir Zelenski inițiază o campanie anticorupție

Un număr de 11 oficiali ucraineni au demisionat sau au fost concediați, în timp ce Kievul încearcă să combată corupția din țară. Acest lucru i-a determinat pe unii politicieni din SUA să ceară restricționarea ajutorului acordat Ucrainei. Deși președintele Volodimir Zelenski încearcă să restabilească rapid încrederea publică, acuzațiile sunt grave, potrivit BBC.

27 Ianuarie 2023, 19:17 Știrile TVR |
Volodimir Zelenski

Mai multe afirmații au ieșit la iveală datorită lui Mykhaylo Tkach, un jurnalist de investigație pentru site-ul de știri ucrainean Ukrayinska Pravda.

Jurnalistul a mărturisit recent că firma antrenorului personal al unui oficial ucrainean ar fi primit milioane de lire sterline de la începutul războiului.

Mykhaylo Tkach a publicat, de asemenea, imagini care păreau să îl arate pe oficial conducând o mașină scumpă timp de câteva luni.

„Destul de des, în cazul parlamentarilor și al funcționarilor, dacă sursa banilor lor nu este clară, aceștia înregistrează activele unor persoane apropiate lor", explică Tkach.

„Acestea sunt semne de lipsă de transparență, într-un moment în care fiecare pas al unui oficial ar trebui să fie clar pentru societate", a mai adăugat el.

În cazul Ucrainei, primirea de miliarde de dolari drept ajutor militar, umanitar și financiar implică responsabilitate și control. De asemenea, crește probabilitatea ca banii să ajungă în mâini greșite.

„Este vorba despre existența Ucrainei", spune Tkach. „Nu este doar un an obișnuit pentru țara noastră. Așadar, cred că acest val de demisii, inițiat de președinte, este o recunoaștere importantă și o acțiune necesară".

Încă de la declararea independenței Ucrainei, în urmă cu 31 de ani, corupția a afectat serviciile publice și, mai ales, politica.

În 2014, o revoluție a răsturnat ultimul guvern favorabil Moscovei, deoarece oamenii doreau să trăiască în sfârșit în democrație.

De atunci, Ucraina a încercat o serie de reforme, în special ca urmare a campaniei ulterioare de agresiune a Rusiei împotriva țării.

Au fost înființate noi agenții anticorupție, împreună cu noi sisteme de cheltuieli guvernamentale, o nouă structură a poliției, iar politicienii au fost forțați să își declare averea.

„Am vrut rezultate. Da, avem unele rămășițe ale corupției din trecut, dar cel puțin acum nu mai tăcem în legătură cu asta. Următoarea etapă va fi prevenirea ", spune Yaroslav Yurchyshyn, deputat și șef adjunct al comisiei parlamentare anticorupție.

Acesta crede că nu există un moment mai bun pentru a expune neregulile ministeriale, chiar și în condițiile în care ajutorul occidental este pus în pericol.

„Partenerii occidentali înțeleg că avem două războaie", spune el. „Primul este împotriva Rusiei, apoi există războiul nostru intern pentru viitorul Ucrainei".

Înainte de invazia Rusiei în Ucraina din februarie 2022, aliații occidentali, precum Uniunea Europeană și SUA, nu erau mulțumiți de ritmul eforturilor Kievului de a combate corupția.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 13°C
IASI 18°C 16°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 11°C 9°C
CRAIOVA 18°C 13°C
BRASOV 12°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI