Guvernul Orban a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Ludovic Orban: Domnule președinte, începând de azi, aveţi un partener în Guvernul României

4 noiembrie 2019, 17:30

Premierul Ludovic Orban i-a transmis  președintelui Klaus Iohannis, după depunerea jurământului de către cabinetul său, că, începând de astăzi, are un partener „de încredere” în Guvernul României: „Începând de azi, aveţi un partener în Guvernul României, un partener de încredere care e gata să se alăture eforturilor dumneavoastră pentru punerea în practică a viziunii de dezvoltare a României, pentru realizarea programelor şi proiectelor care pot să aducă România într-o situaţie de revenire pe drumul drept.”

Noul prim ministru a catalogat ceea ce s-a întâmplat azi drept o „minune”: „Suntem după, eu aș categorisi-o aproape o minune. Șapte formațiuni politice, cu un număr redus de parlamentari, au reușit să se unească și să pună capăt unei guvernări care a făcut cu adevărat rău României. A doua minune este învestirea acestui Guvern și chiar e o minune. Gândiți-vă că în Parlament, PNL, care este partidul care și-a asumat răspunderea guvernării, deține cam 20% și cu toate astea astăzi am obținut votul de învestitură. Le mulțumesc partenerilor serioși, partenerilor care au fost alături de noi, atât în efortul de a opri PSD să mai facă rău României, cât în efortul de a da României un guvern letigitim, serios și responsabil. Le mulțumesc celor din USR, din ALDE, din PMP, parlamentarilor UDMR, parlamentari din grupul minorităților naționale și o mulțumire specială parlamentarilor din Pro România care în condiții extrem de dificile au fost alături de noi.”

Noul premier a anunțat și care îi sunt prioritățile: „Pornim la un drum greu, într-o situație destul de dificilă pentru România. Avem de rezolvat probleme stringente, de deblocat o mulțime de proiecte care au bătut pasul pe loc – de la propiectele de infrastructură, proiectele de investiții, deblocarea tuturor procedurilor pentru achizițiile în domeniul Armatei și asigurarea cheltuirii a 2% din PIB pentru Apărare.”

Klaus Iohannis: Felicitări și aprecieri pentru toți cei care au votat azi pentru învestirea guvernului. Mă tem de ce vor găsi noii miniștri în ministere

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, după ceremonia de depunere a jurământului de către cabinetul Orban, că așteaptă de la noul guvern să repare ce a stricat guvernul PSD în justiție și că se teme de ce vor găsi noii miniștri în instituții.

„Începe un mandat nou, un mandat greu, dar care poate să aducă foarte multe satisfacții pentru partidele care se implică și pentru români. Chiar dacă este un guvern monocolor minoritar eu vă doresc să vă găsiți sprijinul necesar pentru a vă pune în practică proiectele și pentru a stopa dezastrul lăsat în urmă de PSD. Deja mă tem de ce vor găsi noii miniștri în ministere”, a spus Klaus Iohannis.

Șeful statului a anunțat și ce așteptări are de la noul guvern: „Veți avea un mandat relativ scurt, dar pot să spun că mă aștept de la acest guvern să rezolve câteva probleme foarte urgente, închiderea bugetului pentru 2019, pregătirea proiectului de buget pentru 2020, reluarea discuțiilor în domeniul justiției, fiindcă ce a stricat PSD în justiție trebuie reparat. Trebuie pregătite și puse în practică în mod transparent alegerile. E nevoie de foarte, foarte multă implicare. Vreau să atrag atenție că această victorie, care e mare, importantă, este totuși numai de etapă. Urmează alegerile prezidențiale, locale, și urmează poate chiar anticipat, alegerile parlamentare. Toate acestea trebuie logistic pregătite foarte bine. Politic trebuie pregătite.”

Președintele a apreciat că se termină guvernarea toxică pesedistă care a durat 3 ani și a felicitat parlamentarii care au votat noul guvern, indiferent de partid: „Astăzi ați reușit din nou să convingeți partidele din opoziție și alți parlamentari să voteze pentru Guvernul Ludovic Orban. Este o realizarea foarte mare. Vreau să subliniez că ce s-a întâmplat azi aici e un exercițiu autentic democratic. Un guvern a fost înlăturat prin majoritatea din Parlament, un nou Guvern a fost învestit prin majoritatea parlamentară. Vreau să îi felicit și pe ceilalți parlamentari care au votat alături de PNL. Sunt parlamentari din USR, PMP, ALDE, UDMR, de la minorități, din Pro România, neafiliați și unii chiar din PSD. Dvs toți care ați votat pentru învestirea Guvernului Orban ați făcut un lucru foarte înțelept, ați înțeles că lăsați deoparte micul, meschinul aranjament politic, într-un moment în care România a fost în criză guvernamentală. Felicități și aprecieri din partea mea pentru toți cei care au votat astăzi pentru învestirea Guvernului Orban.”

„Se termină astfel guvernarea pesedistă care, în diferite variante, a durat aproape 3 ani de zile. Guverne toxice pentru România, care au stricat foarte multe proiecte și abordări ale României. E foarte bine că această etapă s-a terminat astăzi și avem șansa să avem un Guvern car va primi sper suficient sprijin în Parlament să înceapă reconstrucția”, a completat președintele.

Guvernul Orban a depus jurământul la Palatul Cotroceni

Potrivit articolului 104 din Constituție, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului depun jurământul individual, în faţa preşedintelui României. Odată cu depunerea jurământului, fiecare membru al Guvernului își exercită mandatul.

Textul jurământului este, potrivit Constituției: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”

Lista noilor miniștri ai Guvernului Orban:

– prim-ministru:  Ludovic Orban
– viceprim-ministru:  Raluca Turcan
– ministrul Finanţelor Publice:  Vasile-Florin Cîţu
– ministrul Afacerilor Interne:  Marcel Ion Vela
– ministrul Afacerilor Externe: Bogdan-Lucian Aurescu
– ministrul Justiţiei: Marian Cătălin Predoiu
– ministrul Apărării Naţionale: Ionel Nicolae Ciucă
– ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri: Virgil-Daniel Popescu
– ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor: Lucian Nicolae Bode
– ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: Nechita-Adrian Oros
– ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: Costel Alexe
– ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei: Ion Ştefan
– ministrul Fondurilor Europene: Ioan Marcel Boloş
– ministrul Sănătăţii: Victor Sebastian Costache
– ministrul Educaţiei şi Cercetării: Cristina Monica Anisie
– ministrul Culturii: Bogdan Gheorghiu
– ministrul Tineretului şi Sportului: Marian Ionuţ Stroe
– ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: Victoria Violeta Alexandru.

Executivul Orban a fost învestit, luni, în plenul reunit al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru”, din cele 233 de voturi necesare învestirii. Deputații și senatorii au votat pentru validarea listei celor 16 miniștri, precum și programul de guvernare al PNL.

Decretul privind numirea Guvernului condus de Ludovic Orban a fost publicat, luni seara, în Monitorul Oficial.

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea Guvernului României, în următoarea componenţă: prim-ministru- Ludovic Orban, viceprim-ministru – Raluca Turcan, ministrul Finanţelor Publice – Vasile-Florin Cîţu, ministrul Afacerilor Interne – Marcel Ion Vela, ministrul Afacerilor Externe – Bogdan-Lucian Aurescu, ministrul Justiţiei – Marian Cătălin Predoiu, ministrul Apărării Naţionale – Ionel Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri – Virgil-Daniel Popescu, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor – Lucian Nicolae Bode, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Nechita-Adrian Oros, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Costel Alexe, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei – Ion Ştefan, ministrul Fondurilor Europene – Ioan Marcel Boloş, ministrul Sănătăţii – Victor Sebastian Costache, ministrul Educaţiei şi Cercetării – Cristina Monica Anisie, ministrul Culturii – Bogdan Gheorghiu, ministrul Tineretului şi Sportului – Marian Ionuţ Stroe, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale – Victoria Violeta Alexandru.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite