Guvernul francez nu dorește medierea cerută de sindicaliștii nemulțumiți de reforma pensiilor. Protestele continuă în toată țara, iar premierul a sesizat Consiliul Constituţional. Deciziile acestuia sunt așteptate pe 14 aprilie

29 martie 2023, 15:28

UPDATE: Consiliul Constituţional al Franţei a anunţat miercuri că îşi va face publice la 14 aprilie deciziile referitoare la controversata reformă a pensiilor, care a provocat numeroase manifestaţii, marcate uneori de violenţe, transmite AFP.

Premierul Elisabeth Borne
a sesizat direct Consiliul Constituţional la 21 martie pentru examinarea textului ce creşte vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Deputaţi ai stângii radicale şi cei din extrema dreaptă au depus ulterior fiecare recursuri pentru a contesta reforma, iar senatori de stânga au făcut acelaşi lucru.

Într-un comunicat, consiliul a explicat că la 14 aprilie va anunţa două decizii: una privind constituţionalitatea proiectului de lege adoptat în parlament prin recurgerea la articolul 49.3 din Constituţie, ce permite adoptarea unui text prin asumarea răspunderii guvernului, şi cealaltă privind admisibilitatea cererii de organizare a unui referendum de iniţiativă comună a stângii împotriva reformei.

Această dispoziţie permite ca o cincime din membrii parlamentului, susţinuţi de o zecime din electorat, să supună o propunere de lege unui referendum.

Sindicatele vor fi primite la începutul săptămânii viitoare de premier, însă guvernul a respins marţi ipoteza unei pauze în aplicarea reformei.

Mobilizarea împotriva reformei pensiilor a intrat în a treia lună, înregistrând o creştere a violenţelor în ultimul timp.

Marţi, Ministerul de Interne a numărat 740.000 de manifestanţi în toată Franţa, dintre care 93.000 la Paris, în timp ce confederaţia sindicală CGT a vorbit despre ‘peste două milioane’, dintre care 450.000 în capitală.

‘Dacă dna Borne creează doar o punere în scenă mediatică, i se va întoarce în faţă ca un bumerang’, a avertizat Alexis Corbiere, deputat al stângii radicale.

Sindicatele au chemat pentru joi, 6 aprilie, la o a 11-a zi de mobilizare contra reformei pensiilor.

 

––––––––––––––––

S-a tras linia după cea de-a zecea zi de mobilizare socială în Franța în semn de protest față de legea de reformare a pensiilor. Au fost 740.000 de persoane în întreaga țară care au protestat, după cum spun cifrele ministerului de Interne, față de 2 milioane după cum spuneau reprezentanții uneia dintre cele mai mari centrale sindicale din Franța.

În toată țara au fost mobilizați peste 13 mii de polițiști, iar la Paris – 5.500 au asigurat securitatea protestului de ieri. Au fost și 70 de interpelări și s-au înregistrat tensiuni între protestatari și forțele de ordine în mai multe orașe din Franța. Peste 175 de polițiști și jandarmi au fost răniți în aceste confruntări. Este vorba de agitatori care s-au infiltrat printre manifestanți și au provocat, constant,  forțele de ordine care, de multe ori, au replicat cu gaze lacrimogene pentru restabilirea ordinii. Greva gunoierilor se oprește după 4 săptămâni de proteste, iar reprezentanții lor spun că, cel târziu până duminică, situația va reveni la normal pe străzile Parisului.

Premierul țării a anunțat că se va întâlni săptămâna viitoare cu reprezentanții sindicatelor. Și aceștia au anunțat următoarea zi de mobilizare socială pe 6 aprilie pentru că nu sunt de acord cu reformarea pensiilor și anume cu creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani și majorarea perioadei de cotizare la 43 de ani. Legea a fost adoptată și este la Consiliul Constituțional care a anunțat că, în aproximativ 3 săptămâni, își va anunța decizia. Ce a umplut paharul nemulțumirilor a fost articolul 49-3 de care a făcut uz premierul Franței pentru a trece această lege fără vot în Adunarea Națională.

 

RELATARE DE LA MIHAELA ANTOCHE

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite