Guvernul nu a mai prelungit schema de compensare cu 50 de bani a prețului la carburanți. Premierul N. Ciucă: Dacă prețul va avea o evoluție care va depăși puterea de cumpărare, suntem pregătiți să o aplicăm din nou

În trei zile dispare compensarea de 50 de bani pe litru din preţul motorinei și benzinei. Guvernul a decis să suspende măsura de la 1 ianuarie anul viitor. Dar poate să o reintroducă, dacă tarifele la pompă vor exploda din nou. În paralel, tot de la 1 ianuarie, accizele pentru carburanţi vor fi mai mici, însă producătorii de petrol, inclusiv rafinăriile, la fel și cei de gaze, vor plăti o suprataxă pentru profiturile suplimentare. Măsura este deja contestată de industrie.

28 Decembrie 2022, 10:43 (actualizat 28 Decembrie 2022, 19:49) Știrile TVR |

Guvernul suspendă din ianuarie măsura de compensare cu 50 de bani a prețului benzinei și motorinei, introdusă în luna iunie. Atunci, un litru de benzină standard se vindea în București cu 8,63 de lei. Iar acum, prețurile sunt în jur de 6 lei sau chiar mai puțin.

Nicolae Ciucă, primul-ministru: Inițial măsura nu părea să fie una care să producă efecte, iată, la sfârșitul anului, putem să constatăm că a fost o măsură bună. Începând cu 1 ianuarie, ea nu va mai funcționa, în schimb, este doar o decizie de suspendare, Guvernul fiind pregătit ca, în măsura în care prețurile vor avea o evoluție care să depășească puterea de cumpărare, să o aplicăm din nou.

Economiștii nu exclud ca din luna ianuarie să mai crească prețul la pompă. Mai ales că Executivul va suprataxa producătorii de țiței și gaze și rafinăriile care produc carburanți. Din această contribuție de solidaritate Guvernul speră să colecteze anul viitor 1 miliard de euro.

Ionuț Purică, cercetător la Academia Română, Insitutul de Prognoză Economică (emisiunea Banii, Azi): Avem o asimetrie în piața produselor petroliere. Când crește prețul petrolului, imediat cresc prețurile la stațiile de benzină. Ajungem mai departe la de ce să punem taxă pe profitul suplimentar. În condițiile astea, poate că ar fi fost mai bine de plafonat prețurile ca atare, și nu de compensat.

Companiile care produc hidrocarburi critică proiectul.

Cătălin Niță, directorul executiv al Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze: Noul proiect de suprataxare chiar pune serios în pericol viitoarele investiţii în securitatea energetică a României. Măsurile pe care Guvernul le-a luat, pe lângă că sunt fără consultarea temeinică a industriei, a venit proiectul ieri, impactează foarte negativ sectorul nostru.

Mihai Diaconu, secretar de stat la Ministerul Finanțelor Publice: Este o exagerare din partea companiilor. Dacă ne uităm numai la profituri, cel puțin cele din acest sector nu cred că se pot plânge în ultima perioadă de o suprataxare. Inclusiv regulamentul spune că trebuie să impunem această stare de solidaritate, complementar cu măsurile naționale.

Companiile spun că efectul acestei măsuri se va simţi în următoarea jumătate de an, când ar putea să nu mai crească producţia de hidrocarburi. În paralel cu noile măsuri, accizele pentru carburanți se vor reduce, tot de la 1 ianuarie.

----------------------------------------------------------------------------------------

ACTUALIZARE Dacă inițial măsura nu părea să fie una care să producă efecte, la sfârșitul anului putem să constatăm că a fost o măsură bună, prețul la carburanți ajungând la un nivel de dinainte ca măsura să fi fost decisă la nivelul Guvernului , a spus premierul Ciucă, la începutul ședinței de Guvern.

El a adăugat că în situația în care prețurile vor avea o evoluție care să depășească puterea de cumpărare și de susținere la nivelul cetățenilor compensarea va fi aplicată din nou.

Executivul nu va prelungi actualul mecanism de compensare a prețurilor la carburanți cu 50 de bani pe litru, care urmează să expire la data de 31 decembrie.

Măsura va fi însă parțial compensată de o scădere a accizelor la carburanți.

În premieră, pe masa Guvernului va ajunge o analiză prin care executivul urmărește o suprataxare a companiilor care produc țiței și gaze, dar și a rafinăriilor în care se produc carburanți.

Este o analiză în primă fază și vine după o directivă europeană în acest sens și care vorbește despre o contribuție de solidaritate. Odată adoptată această măsură, va fi temporară.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 20°C
IASI 20°C 22°C
CLUJ 16°C 18°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI