Asociația pentru Pensiile Administrate Privat: Guvernul a taxat pensiile private prin Ordonanța creșterilor de taxe. Modificările se aplică din 2023

Prin Ordonanța creșterilor de taxe (OG 16/2022), Guvernul ne-a taxat și pensiile pentru care contribuim la Pilonul II. Asta se va întâmpla din 2023. Practic, sunt taxate dividendele încasate de fondurile de pensii și astfel s-a introdus problema dublei impozitări, notează Hotnews.ro, citând Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România.

12 August 2022, 08:38 (actualizat 12 August 2022, 10:19) Știrile TVR |
Bani

"Este adevarat, OG 16/2022 prevede eliminarea exceptarii fondurilor de pensii private de la plata impozitului pe dividende, o măsura care anuleaza prevederile din legislatia specifica (L411/2004 privind Pilonul II de pensii obligatorii si L204/2006 privind Pilonul III de pensii facultative)”, ne-a declarat Mihai Bobocea, consilier al Board-ului și purtător de cuvânt al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

De altfel, spune el, majoritatea statelor europene cu sisteme de pensii private au implementat în legislație sistemul "EET" (exempt-exempt-tax) pentru fondurile de pensii, adică:

  • deductibilitate fiscală pentru faza de contribuții (primul "E")
  • exceptarea de la plata impozitului pe câștigurile din investiții în perioada de acumulare (al doilea "E")
  • taxarea beneficiilor încasate din fondurile de pensii, sub forma anuităților sau a altor plăți asimilate (acel "T").

Cum ne afectează taxarea pensiilor private

“Taxarea dividendelor încasate de fondurile de pensii private încalcă acest principiu EET și introduce problema dublei impozitări a beneficiilor ce vor fi încasate sub formă de pensii de participanți și beneficiari”, afirmă Bobocea.

Fireste, efectul acestor modificari este ca sumele acumulate în fondurile de pensii private vor fi mai mici din cauza noilor obligații fiscale.

Cat priveste dialogul institutional, APAPR sau administratorii invididuali de fonduri de pensii nu au fost consultați de Guvernul României cu privire la această modificare în legislația fiscală aplicabilă.

“Cu toate acestea, argumentele economice fiind în favoarea menținerii exceptării fondurilor de pensii de la plata impozitului pe dividende, sperăm ca, în interesul participanților, această prevedere să fie reconsiderată atunci când OG 16/2022 va intra în dezbaterea parlamentară", a explicat Bobocea, citat de Hotnews.ro.

CUVINTE CHEIE
 
Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 21°C
IASI 18°C 19°C
CLUJ 12°C 17°C
CONSTANTA 19°C 19°C
CRAIOVA 19°C 19°C
BRASOV 12°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI