Guvernul minoritar al lui Justin Trudeau supraviețuiește unui vot în Parlament

Justin Trudeau premierul Canadei
Justin Trudeau premierul Canadei
7 octombrie 2020, 09:12

Deputaţii din Camera Comunelor au adoptat, cu 177 de voturi pentru şi 152 împotrivă, „Discursul Tronului”, în care guvernul şi-a expus priorităţile pentru relansarea economiei.

La votul privind moţiunea de sprijin, liberalii lui Trudeau au fost susţinuţi de Noul Partid Democratic (NPD, de stânga). Împotriva guvernului s-au pronunțat conservatorii, Bloc Québécois şi Verzii.

Menţinerea guvernului Trudeau era ipoteza cea mai probabilă în urma unui acord convenit cu NPD, unul din principalele partide din opoziţie.

Liderul NPD, Jagmeet Singh, a anunţat anterior că a obţinut două măsuri: prelungirea unui ajutor de urgenţă pentru angajaţii care şi-au pierdut locul de muncă din cauza epidemiei de COVID-19 şi o garanţie de două săptămâni de concediu plătit pentru un număr mai mare de salariaţi.

Minoritari în Camera Comunelor, cu 154 de deputaţi din totalul de 338, liberalii lui Trudeau sunt nevoiţi să găsească sprijinul punctual al altor forţe pentru a-şi trece proiectele de lege şi a se menţine la guvernare.

În programul său, Trudeau a promis crearea a peste un milion de locuri de muncă, astfel încât rata şomajului să revină la nivelul anterior crizei, de circa 5,5%.

Guvernul a mai anunţat noi cheltuieli, în cuantum neprecizat, promiţând să respecte angajamentul de a combate schimbările climatice şi de a susţine cetăţenii şi companiile ‘atât timp cât va dura criza’.

Canada a intrat într-un al doilea val al epidemiei de COVID-19, sublinia premierul Justin Trudeau în discursul susținut pe 23 septembrie. În ultimele săptămâni au fost raportate zilnic peste 1.000 de cazuri noi de infectare, faţă de câteva sute în august, în timp ce numărul deceselor a depăşit 9.500.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite