Guvernul maltez poartă responsabilitatea pentru uciderea jurnalistei Daphne Caruana Galizia, potrivit anchetei

Daphne Caruana Galizia
Daphne Caruana Galizia
29 iulie 2021, 17:27

Caruana Galizia a fost ucisă într-o explozie puternică în timp ce pleca de la locuinţa sa cu maşina, la 16 octombrie 2017.   Procurorii cred că omul de afaceri Yorgen Fenech, care avea legături strânse cu oficiali guvernamentali de rang înalt, a organizat crima.

Fenech, care îşi aşteaptă procesul pentru asociere la crimă, neagă orice responsabilitate.

Trei bărbaţi suspectaţi că au detonat bomba au fost arestaţi în decembrie 2017.

Unul dintre ei a pledat vinovat în cadrul unei înţelegeri şi execută o pedeapsă de 15 ani de închisoare.

Ceilalţi doi aşteaptă să fie judecaţi. Intermediarul care s-a autodenunţat a devenit martor al statului şi a fost graţiat.  Ancheta, condusă de un judecător în funcţie şi de doi judecători pensionaţi, a constatat că o cultură a impunităţii a fost creată de cele mai înalte eşaloane ale puterii în cadrul guvernului de atunci.

Tentaculele impunităţii s-au extins apoi la alte organisme de reglementare şi la poliţie, ceea ce a dus la o prăbuşire a statului de drept’, se arată în raportul comisiei, care a fost publicat de premierul Robert Abela.

Aceasta a declarat că statul nu a recunoscut riscurile reale şi imediate la adresa vieţii lui Caruana Galizia şi nu a luat măsuri rezonabile pentru a le evita.

Comisia de anchetă a declarat că este clar că asasinatul a avut o legătură intrinsecă sau directă cu activitatea de investigaţie a lui Caruana Galizia.

Fostul prim-ministru Joseph Muscat a demisionat în ianuarie 2020, după arestarea lui Fenech. El nu a fost niciodată acuzat de vreo faptă ilegală.

Presa a dezvăluit apoi şi legăturile strânse dintre Fenech, miniştri şi ofiţeri superiori de poliţie.

Judecătorii au cerut măsuri imediate pentru a controla şi reglementa legăturile dintre politicieni şi marile companii.  Abela a declarat într-un tweet că raportul necesită o analiză ‘matură’ şi obiectivă. ”Trebuie învăţate lecţiile, iar reformele trebuie să continue cu mai multă determinare’, a spus el, fără a da detalii.

În cadrul anchetei au fost audiate mărturii de la poliţie, oficiali guvernamentali, familia Caruana Galizia şi jurnalişti, printre alţii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă