Guvernul israelian amână controversatul proiect de lege privind reforma justiţiei, în contextul protestelor masive din țară. Aeroportul Ben Gurion, blocat de greva angajaților

27 martie 2023, 19:54

ACTUALIZARE Benjamin Netanyahu a anunţat o „pauză” în procesul de adoptare a reformei justiţiei, examinată în parlament şi contestată în stradă de aproape trei luni.

Într-un mesaj către naţiune transmis după consultări politice cu unii dintre partenerii din coaliţia aflată la putere, Netanyahu a anunţat că adoptarea definitivă a diferite proiecte de lege privind reforma a fost amânată pentru următoarea sesiune parlamentară, care urmează să se deschidă după Paştele Evreiesc (5-13 aprilie).

El cedează astfel parţial în faţa cererilor opozanţilor.

ACTUALIZARE Toate avioanele care urmau să decoleze de pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv au rămas la sol, ca urmare a grevei declanșate de angajați. A fost o formă de protest față de planul guvernului de a reforma sistemul judicar din Israel.

Au fost greve ale angajaților și din alte sectoare ale economiei, iar numeroși israelieni s-au adunat în fața clădirii Parlamentului, unde au cerut anularea legii promovate de premierul Beniamin Netanyahu.

Pe fondul acestor evenimente, premierul Benjamin Netanyahu le-a cerut protestatarilor să se comporte responsabil și să nu recurgă la violențe. Însă, și în interiorul Parlamentului atmosfera a fost încinsă.

Mai mulți parlamentari din Opoziție au fost scoși din sala unde o comisie specială a votat proiectul de lege propus de guvern. Proiectul de lege a fost aprobat și urma să fie trimis spre dezbatere Parlamentului.

”Ceea ce s-a întâmplat în ultimele 24 de ore este o nebunie, este o pierdere a simţului şi a direcţiei, este o dovadă că acest guvern a pierdut controlul. Este periculos pentru statul Israel, pune în pericol securitatea Israelului, este în pericol casa noastră”, a declarat Yair Lapid, lider al Opoziţiei israeliene.

După ce premierul l-a demis pe ministrul Apărării, care a contestat proiectul, președintele țării și-a exprimat dezaprobarea față de legea inițiată de către cabinetul Netanyahu. Președintele Isaac Herzog a cerut guvernului să retragă controversatul proiect de lege și a avertizat că ochii întregii lumi sunt ațintiți asupra premierului Netanyahu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite