Guvernul insistă cu Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici. Președintele i-a refuzat, pe motiv că nu îndeplinesc condițiile de legalitate

Premierul Viorica Dăncilă îi propune din nou pe Olguța Vasilescu - ministru al Dezvoltării și viceprmier - și pe Mircea Drăghici ca ministru al Transporturilor. Asta la doar câteva ore după ce președintele Iohannis a explicat de ce nu i-a acceptat la prima nominalizare. Şeful statului consideră că Vasilescu și Drăghici nu pot fi miniștri pentru că propunerile nu îndeplinesc condițiile de legalitate. Conflictul ar putea ajunge din nou la Curtea Constituțională.

10 Ianuarie 2019, 18:07 (actualizat 10 Ianuarie 2019, 18:36) Știrile TVR |
Guvernul insistă cu Vasilescu și Drăghici
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Președintele Klaus Iohannis a făcut publice motivele pentru care nu i-a acceptat pe Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici ca miniștri ai Dezvoltării și, respectiv, ai Transporturilor, într-o scrisoare. Şeful statului a constatat că "nu există vreo mențiune cu privire la îndeplinirea condițiilor de legalitate'' și nici "documente care să ateste lipsa incompatibilităţilor". A existat şi o a doua scrisoare, în care şeful statului a motivat şi de ce a refuzat propunerile iniţiale, pe Ilan Laufer la Dezvoltare și pe Olguța Vasilescu la Transporturi. La doar câteva ore după apariţia explicaţiilor prezidenţiale, premierul Viorica Dăncilă a retrimis la Cotroceni propunerile cu Olguţa Vasilescu ministru al Dezvoltării şi vicepremier şi Mircea Drăghici pentru portofoliul Transporturilor.

Olguța Vasilescu, propusă vicepremier, ministru al Dezvoltării: "Nu există niciun motiv de nelegalitate sau incompatibilitate. Să nu uităm că am mai fost ministru, să nu uităm că sunt deputat ales în Parlamentul României. Au mai fost şase miniştri numiţi acum câteva zile de către domnul Klaus Iohannis pentru care nu a cerut niciun fel de confirmare suplimentară. Dacă îşi doreşte domnul Iohannis atât de mult, eu îi trimit o copie după cartea mea de identitate" (preluare Antena 3).

Într-un comunicat, premierul precizează că nici Olguța Vasilescu, nici Mircea Drăghici nu se află în situații de incompatibilitate şi îi cere preşedintelui să semneze decretele de numire.

Premierul Viorica Dăncilă: "Având în vedere faptul că cele două propuneri respectă toate condițiile prevăzute de Constituția României, republicată, și de legile organice aplicabile, reiterez solicitarea de emitere a decretelor prezidențiale de numire a doamnei Lia-Olguța Vasilescu în funcția de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, și a domnului Mircea-Gheorghe Drăghici în funcția de ministru al Transporturilor".

Toni Greblă, secretar general al Guvernului: "Lia Olguţa Vasilescu, la data cănd preşedintele a făcut refuzul, era în exercitarea funcţiei de ministru al Muncii, deci îndeplinea condiţiile. Vom insista în nominalizările făcute, cu precizările de rigoare, şi dacă va persista în refuz, vom fi obligaţi să sesizăm Curtea Constituţională".

Augustin Zegrean, fost președinte al CCR: "Până acum niciodată nu s-a cerut ca persoana propusă să depună şi documente prin care să ateste că îndeplineşte acele condiţii. Eu nu ştiu dacă preşedintele va reveni asupra refuzului de numire, pentru că va spune că e o a doua propunere, cu aceleaşi persoane".

În 2008, Curtea Constituțională a stabilit că președintele poate refuza o singură dată, motivat, propunerea premierului de numire a unui ministru. În caz de refuz, Curtea spune că premierul trebuie să propună o altă persoană pentru funcția respectivă.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 19°C
IASI 13°C 8°C
CLUJ 12°C 15°C
CONSTANTA 18°C 20°C
CRAIOVA 13°C 15°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI