Guvernul ia în calcul modificări la ordonanța lăcomiei. Taxele din energie și telecomunicații ar putea fi prorogate sau recalculate

5 februarie 2019, 13:32

Suspendăm investițiile și scumpim produsele și serviciile. Este avertismentul antreprenorilor, care se confruntă cu o creștere a costurilor generată de noile taxe impuse de guvern prin controversata Ordonanță 114.

Oamenii de afaceri resimt deja presiunea majorării salariului minim şi a deprecierii leului.

Un avertisment vine și de la Consiliul Concurenței, care e cu ochii pe prețuri.

Reprezentanții mediului de afaceri cred că ordonanța va fi până la urmă modificată.

Surse guvernamentale susțin că ar putea fi modificat modul de calcul al ROBOR, în funcție de discuțiile cu BNR, iar taxele ar putea fi amânate sau aplicate doar o perioadă.

Taxarea suplimentară a băncilor și a companiilor din energie, telecomunicații și jocuri de noroc a intrat în vigoare la 1 ianuarie.

Ordonanța 114 include și o plafonare timp de 3 ani a prețurilor la gaze și energie electrică pentru consumatorii casnici.

_____________________

Guvernanții își doresc să schimbe metoda de calcul a indicelui ROBOR, știu exact la ce rezultate vor să ajungă și, în discuția din Comitetul Național de Supraveghere Macroprudențială, vor ca împreună cu reprezentanți ai BNR și ai ASF să se găsească acea formulă de calcul prin care să se ajungă la rezultatele dorite de guvernanți, a transmis Andreea Dumitrescu, pentru Telejurnal. Tot potrivit informațiilor noastre, ar urma ca, prin măsuri complementare, să nu aibă de suferit piața bancară. De asemenea, sunt luate în calcul și modificări în ceea ce privește taxele din energie și telecomunicații, introduse prin ordonanța 114 – care ar putea fi prorogate, adică efectele lor să fie amânate, să fie recalculate aceste taxe, dar există și varianta ca acestea să se aplice pentru o perioadă limitată de timp. Sunt foarte mulți reprezentanți din piață care solicită modificări, și cei din ALDE ar vrea ca aceste aspecte să fie regândite de Ministerul Finanțelor, tocmai de aceea, în perioada următoare am putea vedea o nouă ordonanță care să opereze aceste modificări.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite