Guvernul și-a angajat răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi. PSD răspunde prin moțiune de cenzură

29 ianuarie 2020, 18:35

Premierul Ludovic Orban a explicat în fața Camerelor de ce crede Guvernul că trebuie să se revină la alegerea primarilor în două tururi de scrutin: pentru că asigură o mai bună reprezentare a intereselor cetățenilor.

Potrivit proiectului promovat de guvern, cei care au obținut viza de flotant de mai puțin de două luni într-o localitate nu pot vota acolo. Proiectul propune însă condiții mai ușor de îndeplinit pentru a candida la alegerile locale și interdicția de a staționa în secție.

Social-democrații vor să împiedice revenirea la alegerile în două tururi cu câteva luni înainte de scrutinul propriu-zis. Liberalii nu se tem de moțiune, mai ales că o eventuală cădere a guvernului ar putea deschide calea către anticipate.

CCR dă dreptate PSD în cazul a două legi pentru care Guvernul și-a asumat de curând răspunderea

Problema vine mai degrabă dinspre Curtea Constituțională. Magistrații au decis că două legi pentru care Guvernul și-a asumat de curând răspunderea încalcă Constituția. Judecătorii invocă inclusiv faptul că unul dintre proiectele pe care s-a făcut angajarea este în dezbatere în parlament.

Un proiect privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi stă de mai multă vreme la Comisia de cod electoral din legislativ.

Social-democrații reclamă la Bruxelles și la Strasbourg guvernul Orban. Grupul socialiștilor a propus Parlamentului European să ia poziție pe această temă, dar fără rezultat. În schimb, PSD anunță că a reușit să își impună punctul de vedere și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei va sesiza Comisia de la Veneția în privința modificărilor electorale propuse de executivul român.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite