Guvernul francez a comandat un prototip de armă laser, pentru a doborî dronele în zbor

Volei pe plajă pe fundalul Turnului Eiffel, discipline ecvestre în grădina magnifică a Palatului Versailles și ceremonia de deschidere pe Sena -- Franța intenționează să-și încânte vizitatorii din întreaga lume cu tot ce are de oferit Parisul în timpul Jocurilor Olimpice de vară din 2024.

07 August 2022, 15:40 (actualizat 08 August 2022, 00:06) Știrile TVR |
Sistem HELM-P, anti drone / CILAS ArianeGroup

Însă, cea mai recentă, dar mai puțin plină de farmec, în arsenalul său olimpic este un sistem de arme cu laser, care va doborî dronele din zbor.

Ministerul Forțelor Armate francez a anunțat în iunie că a comandat un prototip al unui sistem de arme laser anti-drone, numit HELMA-P, care urmează să fie desfășurat pentru Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, relatează CNN.

”Sistemul HELMA-P oferă un răspuns calibrat la amenințarea dronei, de la orbirea instrumentelor de observare ale dronei, până la neutralizarea unei mini sau micro drone (de la 100g la 25kg) prin modificarea structurii acesteia, provocând căderea acesteia în câteva secunde”, a transmis ministerul într-un comunicat.

„Alterarea structurii” este un mod frumos de a spune, după ce faci o găură prin orice potențială dronă.

Acest prototip va ajuta, de asemenea, la „aprofundarea înțelegerii armatei cu privire la desfășurarea sa”, deoarece o campanie anti-drone este o prioritate stabilită de Ministerul Forțelor Armate francez pentru perioada 2019-2025, potrivit comunicatului.

Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a declarat pentru CNN că securitatea Jocurilor este responsabilitatea autorităților locale.

Sistemul HELMA-P poate trage raze laser puternice care încălzesc dronele până la un punct în care fie ard, fie se supraîncălzesc și se opresc, potrivit lui Jean, inginer șef cu armament la Direcția Generală pentru Armament a ministerului, responsabil cu dezvoltarea și achiziționarea de arme. Ministerul a refuzat să dea numele de familie al lui Jean din motive de securitate, precizează CNN.

Amenințarea dronelor

Amenințările cu dronele au crescut exponențial în ultimii ani, inclusiv pentru evenimente mari, cum ar fi Jocurile Olimpice, potrivit Philippe Gros, cercetător senior la Fundația pentru Cercetare Strategică, think tank-ul francez pentru securitate și apărare.

Dronele pot fi folosite pentru a scana și căuta o zonă dată pentru a identifica locația țintelor potențiale. De asemenea, ar putea fi modificate pentru a transporta arme sau explozibili. Mini-dronele, care este obiectivul sistemului francez, au jucat un rol activ pe prima linie în Ucraina.

În afară de unitatea laser, sistemul anti-dronă va include și senzori radar și de frecvență radio pentru a ajuta la localizarea dronelor. Odată identificată, arma dezvoltată de CILAS, deținută de gigantul francez de apărare ArianeGroup, are o rază de distrugere de un kilometru, potrivit lui Jean.

Dar folosirea unei arme atât de puternice în Parisul dens populat, unde vizitatori din întreaga lume se adună pentru a sărbători Jocurile Olimpice, ridică probleme de siguranță.

„O parte importantă a programului laser anti-dronă este funcționarea în siguranță a acestei arme”, a spus Jean.

Va rămâne la latitudinea echipei care operează la sol să stabilească dacă ar trebui să doboare sau nu o dronă.

Arma laser, cea mai rentabilă

Potrivit experților, un sistem de arme cu laser este, de asemenea, una dintre cele mai rentabile modalități de a aborda amenințările tot mai mari ale dronelor în zonele urbane.

"Unul dintre motivele pentru care laserele sunt interesante este că, în comparație cu rachetele de interceptare, nu sunt implicați explozivi și chiar dacă drona explodează, doar resturile sale vor cădea. În general, aduce mai puține daune colaterale", a declarat Gros, pentru CNN.

Armele cu laser oferă alte avantaje, inclusiv precizie și cost operațional scăzut; nu au nevoie de muniție, ceea ce ajută la explicarea popularității lor crescânde în rândul puterilor militare precum Statele Unite, China, Franța și Marea Britanie, potrivit lui Gros.

Mai specific prevenirii atacului cu drone, sistemul HELMA-P și alte sisteme similare de arme cu laser completează un gol în care instrumentele tradiționale anti-drone se luptă să țină pasul cu noile dezvoltări în tehnologia dronei.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 4°C 3°C
CLUJ 6°C 7°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI