Guvernul francez a anunțat conținutul ordonanțelor privind modificarea Codului Muncii. Sindicatele amenință cu proteste

31 august 2017, 08:43

ACTUALIZARE Ora de știri Nouă reforma va înlesni procedurile de angajare şi de concediere.

Cele 36 de măsuri cuprinse în ordonanţe se referă la plăţile compensatorii în cazul concedierii abuzive, reducerea duratei în care un angajat poate acţiona în instanţă conducerea unei companii în cazul concedierii, modificarea procentului din salariu pe care îl vor primi salariaţii în aceeaşi situaţie contractuală şi negocierea directă între angajat şi angajator pentru întreprinderile mici, cu cel puţin 20 de angajaţi.

Sindicatele au păreri împărţite legate de ordonanţele propuse de guvern şi anunţă că sunt gata să iasă în stradă pentru a-şi apăra interesele.

Încă de la început, al doilea mare sindicat din Franţa, CGT, a ameninţat cu proteste de amploare.

Pe de altă parte, asociaţia patronatelor MEDEF susţine în totalitate actuala reforma a Codului Muncii.

Principalul partid de opoziţie “Franţa nesupusă” critică dur ordonanţele propuse şi ameninţă de asemenea cu proteste.

ACTUALIZARE 1 MATINAL Guvernul Franței va face, joi, public conținutul celor cinci ordonanțe care vor reforma Codul Muncii. Discuțiile aprinse antrenează sindicatele și patronatele. Una din marile promisiuni făcute de Emmanuel Macron în campania electorală a fost legată de reforma profundă a Codului Muncii.

Conținutul celor cinci ordonanțe care însumează peste 150 de pagini nu este cunoscut, dar modificările se referă la creșterea duratei săptămânii de lucru, mai multe drepturi pentru cei care angajează, flexibilitatea contractelor de angajare, precum și alte măsuri care pun serios pe gânduri principalele centrale sindicale.

Primele proteste au apărut deja la universitatea de vară a Asociației Patronatelor MEDEF, care susține reforma profundă a Codului Muncii.

Ultimele sondaje date publicității înainte de anunțarea ordonanțelor care modifică actualul cod al muncii arată că francezii sunt favorabili în proporție de 40% reformei în profunzime, în timp ce 52% sunt parțial de acord cu reforma.

Proteste sindicale de amploare au fost anunțate pentru luna septembrie pe fondul scăderii în popularitate înregistrate de Emmanuel Macron de la instalarea acestuia la Palatul Élysée.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă