Guvernul desființează Institutul Revoluției Române. Ion Iliescu: Asta e o porcărie curată. Gelu Voican Voiculescu nu a dorit să comenteze

Guvernul desfiinţează prin ordonanţă de urgenţă Institutul Revoluţiei Române, condus de Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu. Mai multe organizaţii civice şi de revoluţionari au cerut desfiinţarea Institutului. Consideră că este jignitor pentru memoria victimelor să fie condus de 2 inculpaţi în Dosarul Revoluţiei. Ion Iliescu a calificat decizia guvernului drept ”o porcărie curată''.

30 Decembrie 2019, 14:11 (actualizat 30 Decembrie 2019, 19:59) |
Iliescu: Desființarea Institutului, o porcărie
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Institutul se află în subordinea Senatului şi a intrat în atenţia publică după ce a vrut să organizeze un concert în Piaţa Revoluţiei, pe 22 Decembrie. În urma protestelor societăţii civile, concertul a fost anulat.

Executivul a discutat, azi, un proiect de ordonanță de urgență privind desființarea Institutului, solicitarea fiind făcută de secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase.

”Domnule prim-ministru, vă rog să fiți de acord cu introducerea pe ordinea suplimentară cu un proiect de ordonanță de urgență privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, condus de primul președinte, de Ion Iliescu”, a spus secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase.

Reacția premierului Ludovic Orban a fost scurtă: ”Aprob”.

Fără alte comentarii, guvernul a adoptat ordonanța de urgență, considerând că activitatea Institutului Revoluției s-a dovedit irelevantă în raport cu banii publici cheltuiți.

Mai mult, Executivul consideră că Institutul a funcționat ca un for ermetic dedicat unor interese personale și acreditării unei viziuni istorice contestate de organizațiile de revoluționari.

Ion Iliescu: Asta e o porcărie curată. (...) Cum să renunţi la aşa ceva? Unde în lume se întâmplă aşa ceva? N-am aflat încă această ştire, mă surprinde şi nu-nţeleg motivaţia ei.

Institutul Revoluției Române funcționa în subordinea Senatului și era condus de Ion Iliescu -președinte, Gelu Voican Voiculescu -director general și Emilian Cutean -secretar general.

Toți trei au probleme cu justiția: Iliescu și Voican Voiculescu sunt inculpați în dosarul Revoluției, iar Cutean a fost condamnat la închisoare pentru abuz în serviciu în legătură acordarea certificatelor de revoluționar.

Potrivit legii de funcționare, directorul general, Gelu Voican Voiculescu, era remunerat la nivelul unui secretar de stat.

Pe lângă un consiliu științific și un colegiu director din care făceau parte în jur de 50 de persoane, organigrama prevede alte 30 de posturi.

Contactat de TVR, Voican Voiculescu nu a dorit să comenteze decizia de desființare a Institutului.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 21°C 12°C
IASI 21°C 13°C
CLUJ 18°C 8°C
CONSTANTA 13°C 12°C
CRAIOVA 15°C 9°C
BRASOV 20°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI