Guvernul de la Londra respinge cererea Scoţiei privind un nou referendum de independenţă

Scoția. Harta
Scoția. Harta
19 decembrie 2019, 17:50

Premierul scoţian Nicola Sturgeon a cerut, joi, guvernului britanic ”să negocieze şi să accepte” organizarea unui nou referendum de independenţă şi a dat asigurări că Scoţia nu va da curs Brexitului programat să se producă la 31 decembrie.

”Un al doilea referendum privind independenţa, organizat anul viitor, ar fi o iniţiativă nocivă. Ar submina rezultatul decisiv al referendumului din 2014 şi promisiunea făcută poporului scoţian că a fost un vot unic într-o generaţie”, a explicat executivul de la Londra într-o notă-anexă la agenda legislativă.

Un ”dosar constituţional şi democratic” de 39 de pagini, publicat joi pe site-ul guvernului scoţian, prezintă principalele idei ale acestui proiect.

La alegerile parlamentare desfăşurate pe 12 decembrie, în Regatul Unit, Partidul Naţional Scoţian (SNP), condus de Nicola Sturgeon, a câştigat 47 din cele 59 de circumscripţii din această provincie. Nicola Sturgeon consideră că acest rezultat îi conferă ‘în mod incontestabil’ un mandat’ pentru a organiza un nou referendum, chiar dacă, recunoaşte ea, victoria nu este considerată dinainte câştigată.

În 2014, la un prim referendum pe această temă, 55% dintre scoţieni au decis rămânerea sub coroana britanică.

Doi ani mai târziu, la referendumul cu privire la Brexit, în Scoţia s-a votat în proporţie de 62% pentru rămânerea în Uniunea Europeană.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite