Guvernul de dreapta al Italiei înăspreşte regulile pentru salvatorii de migranţi

Italia
Italia
29 decembrie 2022, 13:18

Potrivit unui decret aprobat miercuri noapte de cabinet şi văzut de Reuters, aceste nave ar trebui să solicite intrarea într-un port şi să navigheze spre el „fără întârziere” după operaţiunea de salvare, decât să rămână pe mare în căutarea altor bărci de migranţi în primejdie.

În prezent, misiunile umanitare ale ONG-urilor în zona centrală a Mediteranei durează de obicei câteva zile, în timp ce bărcile lor completează diferite operaţiuni de salvare şi adesea iau la bord sute de oameni.

De asemenea, navele ONG-urilor trebuie să-i informeze pe cei de la bord că ei pot cere protecţie internaţională oriunde în Uniunea Europeană, potrivit decretului.

Căpitanii care încalcă aceste reguli riscă amenzi de până la 50.000 de euro (53.175 USD), iar încălcările repetate pot duce la confiscarea vasului, adaugă textul.

De la instalarea în funcţie în octombrie, guvernul prim-ministrului Giorgia Meloni a vizat activităţile organizaţiilor de caritate de salvare pe mare, acuzându-le că facilitează activitatea traficanţilor de migranţi pe fondul creşterii sosirilor.

Organizaţiile de caritate resping acuzaţiile.

Riccardo Gatti, care se ocupă de o navă de salvare condusă de organizaţia de caritate Medici fără Frontiere, a declarat joi cotidianului La Repubblica că decretul face parte dintr-o strategie care „creşte riscul de moarte pentru mii de oameni”.

Regulile care fac mai dificilă efectuarea multiplelor operaţiuni de salvare pot încălca convenţiile internaţionale şi sunt „etic inacceptabile”, a adăugat el.

Aproximativ 102.000 de migranţi au debarcat până acum în Italia în 2022, arată datele Ministerului de Interne, comparativ cu circa 66.500 în aceeaşi perioadă a anului trecut, 34.000 în 2021 şi un vârf de peste 181.000 în 2016.

Potrivit unui document de la biroul ministrului de interne Matteo Piantedosi, doar aproximativ 10% dintre cei care au ajuns în Italia în 2022 au fost aduşi la ţărm de ambarcaţiunile ONG-urilor.

Cu toate acestea, documentul arată că aceste bărci au acţionat ca un „factor de atragere” pentru cei care fac traversarea periculoasă a Mediteranei din Libia. Datele ONG-urilor arată că prezenţa lor pe mare nu încurajează plecarea migranţilor.

Întrebarea cum trebuie gestionată imigraţia în marea parte a Uniunii Europene fără frontiere este o sursă de tensiuni de ani de zile. Italia şi Spania, unde ajung cele mai multe bărci, declară de multă vreme că aliaţii UE trebuie să accepte mai mulţi migranţi care sosesc pe ţărmurile lor.

Problema a declanşat o dispută diplomatică în noiembrie între Italia şi Franţa, după ce Roma a refuzat să lase să acosteze în porturile sale o navă umanitară transportând aproximativ 200 de persoane şi ambarcaţiunea în cele din urmă a navigat spre Franţa.

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite