Guvernul, dat în judecată pentru calitatea aerului. Activiștii de mediu cer măsuri împotriva schimbărilor climatice

Guvernul României a fost dat în judecată pentru că nu a adoptat măsuri de combatere a schimbărilor climatice. Activiștii de mediu din comunitatea Declic și avocații lor au depus toate documentele la Curtea de Apel Cluj. Le cer judecătorilor să oblige Executivul să ia deciziile necesare pentru a reduce cu 55% gazele cu efect de seră până în anul 2030.

31 Ianuarie 2023, 12:45 (actualizat 31 Ianuarie 2023, 21:41) Știrile TVR |

Cu toate sancțiunile și avertismentele de la foruri europene, România pierde teren în fiecare an în lupta cu poluarea. Asociația Declic dă în judecată Guvernul pentru că nu a luat măsuri s-o reducă și nici să impulsioneze sursele de energie regenerabilă. În Franța, Olanda și Marea Britanie, autoritățile au fost obligate să ia decizii legate de mediu după mai multe procese câștigate în instanță de societatea civilă. Din 2021 există și o lege europeană a climei, neimplementată încă la noi.

Cătălina Hopârteanu, reprezentant Declic: România în acest moment merge din rău în mai rău. Vrem pentru toți cetățenii măsuri eficiente și să ajungem la această neutralitate climatică. Cerem sancționarea premierului în nume personal, a ministrului Energiei și a ministrului Mediului cu 20 la sută din salariul minim, pentru fiecare zi de întârziere în aplicarea unor măsuri, dacă vom avea câștig de cauză.

Roxana Mândruţu, avocat: Noi solicităm Curții de Apel Cluj să oblige Guvernul să își asume obiective mult mai ambițioase pentru reducerea emisiei gazelor cu efect de seră și pentru atingerea neutralității climatice.

50.000 de persoane au semnat o petiție formulată de comunitatea Declic, prin care se cer investiții majore în energia verde. Au trimis și mai multe adrese la ministerele Mediului și Energiei, dar nu au primit niciun răspuns. Instanța a rămas ultima soluție.

Cătălina Hopârteanu, reprezentant Declic: În primul rând ar trebui să avem niște planuri. De exemplu, ar trebui să crească ponderea de regenerabile, am putea să avem energie eoliană la Marea Neagră, or acest lucru nu se întâmplă.

Ministrul Mediului nu a putut fi contactat pentru a comenta acest demers.

Comisia Europeană a pornit o acțiune de infringement împotriva României, care depășește constant nivelurile maxim admise ale anumitor poluanți. Cea mai gravă poluare a aerului pe termen lung este cauzată de particulele de praf în suspensie, PM10 , iar orașele mari din România și mai ales regiunea Capitalei înregistrează cele mai mari creșteri.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Activiștii de mediu însoțiți de trei avocați cer judecătorilor să oblige Guvernul, prin Ministerul Mediului și Ministerul Energiei, să adopte măsurile necesare și pentru atingerea neutralității climatice până în anul 2050.

Ei cer cer instanței sancționarea premierului Nicolae Ciucă, în nume personal, a ministrului Energiei, Virgil Popescu, și a ministrului Mediului, Tanczos Barna, cu 20% din salariul minim pentru fiecare zi de întârziere de punere în aplicare a acestor măsuri.

Este primul proces intentat Guvernului de societatea civilă.

România nu are o lege a climei și nici nu se aliniază la obiectivele europene asumate pentru reducerea gazelor cu efect de seră. Doar o decizie definitivă în instanță poate obliga Ministerul Mediului și Ministerul Energiei să ia toate măsurile necesare, a declarat Cătălina Hopârteanu, reprezentant al Comunității Declic.

La dosarul cu acte depus la instanță au fost atașate și mai studii efectuate de specialiștii de la Infoclima care atestă că aceste măsuri trebuie luate de urgență.

ONG-uri din Franța, Marea Britanie și Olanda au câștigat astfel de procese intentate autorităților publice.

Activiștii de mediu au obținut în instanță obligarea statelor francez și olandez la asigurarea unor măsuri eficiente pentru atingerea neutralității climatice.

Demersul Declic face parte dintr-o campanie în cadrul căreia 50.000 de români au semnat o petiție prin care cer îmbunătățirea calității aerului.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 13°C
IASI 3°C 12°C
CLUJ 3°C 11°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 9°C 12°C
BRASOV -1°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI