Autorităţile se uită în sfârşit în lumea copiilor cu autism. După un deceniu în care ONG-urile au cerut ajutor concret de la stat, Guvernul anunţă că va deconta cinci ore pe săptămână de terapie pentru copiii care suferă de tulburări din spectrul autist. De când şi în ce condiţii, nu se știe momentan, dar anunţul îi bucură pe părinţii care muncesc o lună întreagă doar pentru a plăti terapia celor mici. Atât de scumpă este intervenţia.
Răzvan are şase ani şi, de doi ani, de când a fost diagnosticat cu autism, face terapie. Mama lui îl creşte singură, cu eforturi supraomeneşti ca să-i asigure terapiile necesare. Costă peste 2.000 de lei lunar.
Cea mai mare mulţumire a acestor părinţi sunt progresele copiilor. De Ziua internaţională a conştientizării autismului, Guvernul a anunţat că statul va deconta de acum înainte mai multe ore de terapie. Iar profesorii şi asistenţii sociali vor fi instruiți astfel încât să ştie cum să-i ajute pe cei mici.
Nu se știe de când şi cum se va aplica măsura. Dar organizaţiile nonguvernamentale spun că ar fi o gură de oxigen pentru părinţi.
Până atunci, greul cade tot pe ONG-uri, mereu în căutarea celor mai noi terapii care să îi ajute pe cei mici să progreseze. Doi roboți din Statele Unite fac parte din echipa de terapeuți a unui centru psihologic din Constanţa.
Cei doi roboți NAO V6 au fost aduși din Statele Unite.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în lume, unul din 160 de copii are o tulburare din spectrul autist.