Guvernul contrazice Eurostat, care a anunțat că deficitul bugetar al României în trimestrul al doilea e de 4,1%

25 octombrie 2017, 21:53

Premierul Mihai Tudose și ministrul Finanțelor contrazic la unison cifrele Eurostat, care arată că România a avut în al doilea trimestru cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, de 4,1%. Ar fi a doua depășire a țintei de 3% asumată în fața Comisiei Europene, după ce în primele luni ale anului deficitul a fost de 3,6%.

Ministerul Finanțelor Publice susține că ținta de deficit nu este în pericol și diferența dintre cifrele oficialilor de la București și cele ale instituțiilor europene se datorează metodologiei de calcul. Astfel, în primele 9 luni, România a înregistrat un deficit de 0.81%, au anunțat Finantele. Experții în Finanțe spun însă că riscăm sancțiuni de la Bruxelles, dacă depășim ținta de deficit la finalul anului.

Specialiștii în fiscalitate spun că executivul ar putea ține deficitul sub control printr-o colectare mai bună a taxelor, prin reducerea cheltuielilor, prin împrumuturi externe sau taxe noi.

Guvernul a alocat la rectificarea bugetară de la începutul lunii septembrie mai mulți bani pentru pensii și salarii și a tăiat sume importante de la investiții. Economiștii sunt de părere că o nouă reducere a banilor de la aceste capitole ar duce la o prăbușire a economiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite