Guvernul caută soluții pentru a reduce importurile. Executivul va crea scheme de sprijin şi granturi pentru ca agricultorii să poată construi mai multe depozite frigorifice

24 martie 2023, 19:03

Într-una dintre cele mai mari piețe din Buzău se vând în principal produse din import. Comercianții recunosc că și vara, roșiile și dovleceii sunt aduși din Turcia sau Grecia.

Oamenii spun că le e dor de gustul produselor românești. De pe rafturile magazinelor lipsesc tot mai mult produsele românești.

Reprezentanții marilor lanțuri de magazine au discutat cu premierul despre deficitul comercial.

Nicolae Ciucă, premierul României: Nouă ne este foarte greu să înțelegem cum această țară, care este considerată grânarul Europei, care a fost considerată din istorie coșul de pâine al Europei, să aibă deficit de balanță comercială pe alimente. Importăm alimente de toate felurile.

România a încheiat 2022 cu un deficit comercial de peste 34 de miliarde de euro, cu 10 miliarde peste nivelul din anul anterior (plus 44%), în condiţiile în care exporturile au crescut cu 23%, iar importurile cu 28 de procente.

George Bădescu, preşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale: Anumite produse, comparativ cu cererea pe care o vedem, poate necesarul intern nu e sută la sută sau din cauze care țin de sezonalitate în zona de legume-fructe, cererea nu poate fi satisfăcută din surse interne tot timpul anului.

Guvernul va pregăti scheme de sprijin și granturi care vor fi acordate pentru construirea mai multor depozite și spații de conservare.

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului: Este nevoie de mai multe depozite frigorifice și de conservare pentru producătorii români, pentru a asigura astfel continuitate și în afara sezonului pentru aprovizionarea lanțurilor marilor retaileri cu legume, fructe, mezeluri sau produse lactate.

Cele mai ridicate niveluri ale deficitului comercial cu bunuri au fost înregistrate anul trecut la categoriile alimente şi animale vii, maşini şi echipamente pentru transport și produse manufacturate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite