Guvernul caută soluții la explozia facturilor din ultimele luni. Controale pe piață și supraimpozitarea profitului celor care cumpără energie de la producător și o vând mai scump mai departe

Autoritățile caută soluții pentru a preveni creșterea prețurilor la energie, la final de an. Explozia facturilor din ultima lună, în special la energie electrică, îi fac  pe guvernanți să cocheteze inclusiv cu ideea supraimpozitării profitului traderilor, intermediarii care cumpără energie de la producător și o vând mai scump către furnizorul final.

03 August 2022, 17:49 (actualizat 03 August 2022, 19:25) Știrile TVR |

Premierul Nicolae Ciucă a cerut deja noi controale ample din partea Consiliului Concurenței, ANRE și a altor autorități, pentru a se descoperi eventuale elemente speculative pe piața de energie. Potrivit şefului Executivului, "s-au înregistrat diferențe anormale între prețul mediu ponderat practicat de producători și valoarea cu care energia se vinde în piață", prețurile crescând, în loc să scadă, la ultima ședință de tranzacționare pe bursa de profil. O altă măsură de descurajare luată în calcul privește supraimpozitarea profiturilor traderilor, acele companii intermediare dintre producător și furnizorul final, din cauza cărora prețul ar ajunge atât de sus în factura finală, susțin surse guvernamentale.

NICOLAE CIUCĂ, premierul României: Poate fi o opțiune. În funcție de impact, se pot aduce modificări la ordonanță. La nivelul ANRE și la nivelul ministerelor care decontează compensarea prețurilor la energie și la gaze s-au primit toate facturile pentru intervalul noiembrie-martie. Facem analiza și venim cu o decizie și în ceea ce privește această posibilitate de ajustare a compensării la prețul la energie.

Numai pe vechea schemă de compensare, statul va trebui să onoreze plăți de aproximativ 2,5-3 miliarde de lei, pentru perioada noiembrie 2021 - martie anul curent. O nouă creștere a prețului final nu ar afecta consumatorul casnic, protejat de actualul sistem de compensare, dar ar împovăra bugetul de stat silit să plătească aceste compensări către furnizorii de gaze și de energie electrică.

VIRGIL POPESCU, ministrul Energiei: Taxele și impozitele sunt în arealul altui minister, reglementarea pieței, după o eventuală decizie politică, nu o face Guvernul, este făcută de ANRE. Vom avea cu certitudine, pe rectificarea bugetară, o parte din bani pentru a face plățile pe lunile care urmează, din aprilie, mai, iunie.

Specialiștii susțin însă că această soluție trebuie precedată de măsuri preventive.

EUGENIA GOSILOV, director România Energy Center (preluare Infoplus): Ar putea fi o soluție, dar înainte de a o impune trebuie făcută această investigație de către Consiliul Concurenței. Prețurile la care s-a ajuns sunt astronomice. La sfârșitul lunii iulie și chiar acum, în august, avem prețuri de 2.000-3.000 de lei pe megawatt/oră, astea nu mai sunt prețuri, aici se întâmplă și altceva.

ANRE evita să vină cu cifre clare legate de această supraimpozitare. Se așteaptă mai întâi o decizie clară la nivelul coaliției guvernamentale care ar trebui luată până la finele acestei luni, susțin sursele citate.

Între timp, autoritățile dau asigurări că va exista suficient gaz în stocuri pentru ca furnizarea de energie să nu fie afectată în această iarnă. Potrivit Guvernului, în prezent deja s-a acumulat aproape 60% din necesar și este de așteptat ca la 1 noiembrie să fie depășit procentul de 80%.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 22°C
IASI 19°C 22°C
CLUJ 16°C 18°C
CONSTANTA 19°C 20°C
CRAIOVA 18°C 20°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI