Guvernul caută bani pentru plata compensărilor la energie. Din septembrie, ar putea fi taxați cu aproape 100% producătorii, traderii și furnizorii finali. Vor fi scutiți investitorii noi

26 august 2022, 13:02

ACTUALIZARE Convenită aseară, de către liderii din coaliție, cu specialiștii din domeniu, această idee a suprataxării ar urma să se aplice începând cu luna septembrie, pe întreg lanțul, pornind de la producători, până la așa-numiții traderi și finalizând cu cei care oferă energie pe piață, furnizorul final, a explicat Marius Vulpe, pentru Ora de Știri. Supraimpozitarea ar fi aproape sau chiar de 100%, în funcție de calculele ANRE. Suprataxarea nu va fi aplicată în cazul energiei obținute din investițiile noi, tocmai pentru ca investitorii să rămână pe piață și să fie încurajați să vină cu noi proiecte în acest domeniu.

Sunt două variante de lucru: una care porneşte de la un preţ de referinţă de 400 de lei pe megawatt şi o alta, de 450 de lei. Supraimpozitarea profitului de pe piaţa de energie ar putea ajunge chiar la 100%, susţin surse guvernamentale.

O parte din aceşti bani vor acoperi şi sumele necesare pentru plata cererilor de compensare pe actuala schemă de calcul care, potrivit simulărilor ANRE, vor costa statul român 5,8 miliarde de lei până la sfârşitul acestui an.

Joi seară a avut  loc o ședință informală, în cadru restrâns aici la Palatul Victoria la care au participat premierul Nicolae Ciucă cât și liderul PSD Marcel Ciolacu dar și reprezentanți ai Guvernului, miniștrii de la Energie și de la Finanțe, reprezentanți ANRE. În urma discuțiilor au ajuns la concluzia că în acest moment trebuie venit cu ordonanță de urgență cât mai rapid prin care să fie supra impozitat tot lanțul pe zona de energiee, de la producător până la furnizorul final, cu accent pe zona de traderi care au speculat piața în ultimul timp și au facut profituri și de patru ori mai mari.

Potrivit surselor Știrilor TVR se cristalizează soluția impozitării cu aproape 100% a celor care vor vinde pe piața de energie cu 400de lei sau 450 de lei pe megawatt și vor avea profit mai mare de 10%. Rămâne de văzut care dintre cele două praguri vor fi folosite pentru această suprataxare.

Până luni trebuie făcute simulările de impact pentru ca la în timpul săptămânii viitoare să se ia o decizie și până weekend-ul viitor să poată fi adoptată ordonanța.

Energia provenită din investiții noi nu va intra sub incidenta acestei supra impozitări

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă