Guvernul către Avocatul Poporului: Pacienții nu sunt deținuți, iar medicii și întreg corpul medical nu sunt torționari

Guvernul României i-a cerut Avocatului Poporului să retragă solicitările transmise spitalelor dedicate COVID-19, după ce unitățile medicale au fost notificate că sunt monitorizate prin mandatul de mecanism naţional de prevenţie a torturii. Executivul subliniază că "pacienții nu sunt deținuți, iar medicii și întreg corpul medical nu sunt torționari".

11 Iunie 2020, 17:51 (actualizat 11 Iunie 2020, 17:55) |
Coronavirus. Spital

"Executivul apreciază implicarea Avocatului Poporului în monitorizarea respectării drepturilor și libertăților cetățenești care derivă din legislația națională, precum și din tratatele internaționale la care România este parte. Totuși, asimilarea spitalelor destinate tratamentului SARS-COV-2 cu locurile de detenție este o deformare a realității, o alăturare de rea credință a unor situații care nu au nimic în comun. Pacienții nu sunt deținuți, iar medicii și întreg corpul medical nu sunt torționari, așa cum s-ar putea înțelege din anunțurile pe care spitalele ar trebui să le afișeze în locuri vizibile la solicitarea Avocatului Poporului", se arată într-un comunicat de presă al executivului, citat de Mediafax.

"Considerăm ca astfel de mesaje pot fi interpretate ca o formă de presiune inutilă asupra personalului medical care asigură tratarea bolnavilor de COVID-19 și creează, în egală măsură, percepții negative pacienților și familiilor acestora. Pacienții din România sunt protejați de Legea drepturilor pacienților nr. 46/2003, iar scopul internării unei persoane depistată pozitiv de COVID-19 este acela de a limita răspândirea virusului", se adaugă în document.

Executivul găsește injustă orice acțiune care pune sub semnul întrebării, fără justificare, activitatea personalului medical.

Renate Weber a declarat joi că Avocatul Poporului îşi poate exercita atribuţiile privind prevenirea torturii inclusiv în sistemul de sănătate, după ce mai multe spitale dedicate tratării pacienților cu coronavirus au fost notificate că sunt monitorizate prin mandatul de mecanism naţional de prevenţie a torturii.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 1°C
IASI 1°C -3°C
CLUJ -3°C -2°C
CONSTANTA 2°C 0°C
CRAIOVA 1°C 1°C
BRASOV -3°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI