Guvernul canadian vrea să facă publice numele foştilor nazişti care au emigrat în Canada. Peste 800 de criminali de război se află în țară, potrivit unui raport

Justin Trudeau despre libertatea de expresie
Justin Trudeau despre libertatea de expresie
5 octombrie 2023, 10:00

Acest anunţ are loc în urma unui scandal care a izbucnit săptămâna trecută după ce i-a fost adus un omagiu unui fost soldat nazist în Parlamentul canadian în prezenţa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, aflat atunci în vizită în Canada.

„Ne-am asigurat că înalţi oficiali au examinat această problemă cu foarte multă atenţie, în special prin explorarea arhivelor” şi au făcut „recomandări miniştrilor responsabili”, a declarat Justin Trudeau pentru presă.

În 1986, o anchetă publică, ştiută sub numele de comisia Deschenes, a publicat un raport independent despre prezenţa a peste 800 de criminali de război nazişti în Canada, însă nu a dezvăluit niciun nume.

Organizaţii evreieşti precum B’nai Brith şi Prietenii Centrului Simon Wiesenthal (FSWC) au făcut presiuni pentru ca partea clasificată a raportului să fie făcută publică în prezent de către guvern.

Jagmeet Singh, liderul Noului Partid Democrat (NDP), un grup politic cu care liberalii minoritari ai lui Justin Trudeau au încheiat un acord pentru a guverna până în 2025, s-a declarat în favoarea unei astfel de declasificări.

Însă alţi oficiali au ridicat problema unor eventuale dificultăţi legate de legile canadiene deosebit de stricte privind protecţia vieţii private.

Ideea dezvăluirii numelor foştilor militari nazişti survine în urma scandalului provocat la sfârşitul lunii septembrie de fostul preşedinte al Camerei Comunelor, Anthony Rota, care l-a omagiat pe Iaroslav Hunka, un veteran ucrainean în vârstă de 98 de ani acuzat că a făcut parte din SS, prezentându-l drept un „erou ucrainean”.

„Implicarea în trecut a lui Iaroslav Hunka în cadrul Waffen-SS şi omagierea sa în Camera Comunelor au fost o sursă de mare îngrijorare pentru guvernatorul general” Mary Simon, au declarat serviciile sale într-un comunicat transmis AFP.

Reprezentanta regelui Charles al III-lea în Canada şi-a exprimat imediat „regretul profund” şi „scuzele sincere” pentru nominalizarea lui Peter Savaryn în 1987 la Ordinul Canadei, cea mai înaltă distincţie civilă a ţării, titlu pierdut la moartea sa în 2017.

Potrivit revistei evreieşti Forward, care a dezvăluit trecutul lui Hunka, Peter Savaryn, fost cancelar al Universităţii din Alberta, a fost şi el membru al Waffen-SS.

Prietenii Centrului Simon Wiesenthal (FSWC) au acceptat miercuri scuzele guvernatorului general şi au cerut autorităţilor canadiene să „remedieze greşelile făcute şi prejudiciul cauzat” cu privire la acest capitol „întunecat” din istoria ţării. Preluare: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite