Guvernul britanic elimină din proiectul de lege privind piaţa internă trei articole contestate de UE

Guvernul britanic a retras marţi trei articole din proiectul său de lege privind piaţa internă despre care UE consideră că încalcă protocolul în legătură cu Irlanda de Nord din acordul asupra Brexitului, relatează agenţiile Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

08 Decembrie 2020, 17:36 (actualizat 08 Decembrie 2020, 17:43) |
Brexit / FOTO: http://www.express.co.uk

Acest proiect de lege a fost introdus de premierul britanic Boris Johnson pentru a asigura integritatea pieţei interne britanice după Brexit. Dar a repus în discuţie anumite angajamente asumate de Regatul Unit în acordul privind retragerea din UE, în special dispoziţiile privind evitarea revenirii la o frontieră fizică între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

După reuniunea desfăşurată luni la Bruxelles, responsabilii celor două părţi ''pot acum să anunţe un acord de principiu asupra a trei chestiuni, în special asupra protocolului privind Irlanda şi Irlanda de Nord'', a anunţat într-un comunicat guvernul britanic.

Cele trei chestiuni se referă la controalele la graniţă în cazul produselor vegetale şi animale, livrările de medicamente, carne congelată şi alte produse, precum şi clarificarea unor reguli privind ajutoarele de stat.

Această înţelegere va permite ca acordul de retragere să fie deplin operaţional de la 1 ianuarie, a menţionat la rândul său Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Guvernul irlandez a salutat înţelegerea dintre Londra şi Bruxelles legată de acel protocol, care stabileşte cum vor fi implementate controalele, reglementările şi formalităţile în regiune.

Deşi acordul anunţat marţi este separat de negocierile în derulare privind relaţia post-Brexit între Regatul Unit şi UE, el înlătură un obstacol în aceste negocieri aflate sub presiunea timpului pentru încheierea unui acord care să intre în vigoare de la 1 ianuarie, când Regatul Unit va înceta definitiv să aplice normele europene odată cu încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit.

Principalele puncte de divergenţă rămân legate de solicitările UE privind menţinerea accesului pescarilor europeni în apele britanice, stabilirea unor norme care să prevină concurenţa neloială din partea companiilor britanice pe piaţa europeană şi crearea unui mecanism de soluţionare a diferendelor în cadrul viitorului acord.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 11°C
IASI 15°C 14°C
CLUJ 11°C 13°C
CONSTANTA 10°C 12°C
CRAIOVA 7°C 12°C
BRASOV 10°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI