Guvernul britanic anunță verificarea ”vizelor de aur”. Posibile legături cu activităţi financiare ilicite sau corupţie

Marea Britanie
Marea Britanie
12 ianuarie 2023, 16:35

Guvernul a anulat anul trecut vizele care ofereau o cale de rezidenţă pentru cei ce investeau cel puţin 2 milioane de lire sterline (2,43 milioane USD), în zilele dinaintea invaziei a Ucrainei pe fondul îngrijorărilor cu privire la afluxul de bani iliciţi ruseşti.

O examinare a schemei a fost comandată pentru prima dată de guvern în 2018 după otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal în Marea Britanie şi detaliile acelei investigaţii au fost arătate parlamentului abia joi.

„Evaluarea cazurilor a identificat o mică minoritate de persoane fizice conectate la ruta de viză investitori Tier 1, potenţial expuse unui risc ridicat de a fi obţinut bogăţie prin corupţie sau alte activităţi financiare ilicite şi/sau să fie angajate în crimă gravă şi organizată”, a declarat ministrul de interne Suella Braverman într-un comunicat scris.

De la oligarhi ruşi şi baroni ai petrolului din Orientul Mijlociu până la noi antreprenori chinezi, cei bogaţi s-au înghesuit să vină la Londra în ultimele două decenii, punând mâna pe totul, de la case opulente, la cluburi de fotbal şi proprietăţi comerciale.

Afluxul de superbogaţi a adus investiţii de zeci de miliarde de lire sterline şi a ajutat Londra să-şi păstreze poziţia ca una dintre capitalele financiare de top ale lumii, dar guvernul este îngrijorat în legătură cu sursa unora dintre bogăţii, mai ales după invazia Rusiei în Ucraina.

Braverman a spus că verificarea a constatat că printre solicitanţii pentru vize se observă „un număr disproporţionat din ţările identificate în Evaluarea Naţională a Riscurilor din Marea Britanie pentru spălarea banilor şi finanţarea terorismului”.

Verificarea a constatat de asemenea „dovezi privind solicitanţi cu risc ridicat de (…) exploatare a instituţiilor financiare”, a mai declarat ea.

Guvernul a refuzat să ofere o estimare a numărului de vize eliberate necorespunzător celor cu posibile probleme cu legea, dar Braverman a spus că zece oligarhi care nu au fost numiţi, sancţionaţi pentru legăturile lor cu invazia Ucrainei de către Rusia, au fost printre cei care au folosit sistemul.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă