Guvernul britanic a decis extrădarea lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks. În SUA este aşteptat să fie judecat pentru spionaj

Julian Assange
Julian Assange
17 iunie 2022, 13:00

Tribunalul Westminster Magistrates’ Court din Londra a emis ordinul de extrădare, iar ministrul britanic de interne, Priti Patel, l-a aprobat aprobe. Avocații apărării pot face apel la Înalta Curte în următoarele 14 zile.

Procesul de extrădare a lui Assange, care este închis la penitenciarul de maximă securitate Belmarsh, din Londra, a început în februarie 2020, dar audierile au fost amânate de mai multe ori din cauza pandemiei de coronavirus.

Australianul în vârstă de 50 de ani este căutat de justiția americană pentru publicarea, începând din 2010, a peste 700.000 de documente clasificate privind activitățile militare și diplomatice americane, în special în Irak și Afganistan.

Julian Assange riscă 175 de ani de închisoare într-un caz denunțat de organizațiile pentru drepturile omului ca fiind un atac grav la adresa libertății presei.

La 14 martie, una dintre ultimele sale speranțe de a evita extrădarea a fost spulberată atunci când Curtea Supremă britanică a refuzat să ia în considerare apelul său. Inițial, un judecător britanic a decis că Assange nu ar trebui să fie extrădat, spunând că problemele sale de sănătate mintală ar putea conduce la sinucidere, dacă va fi condamnat și ținut într-o închisoare de maximă securitate, potrivit Reuters.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite