Guvernul are cale liberă să definitiveze bugetul pentru anul viitor după propriile repere. Avertismentele Consiliului Fiscal

12 decembrie 2019, 21:10

Cheltuielile pentru asistența socială și cele pentru salariile bugetarilor vor consuma cea mai mare parte a veniturilor bugetare și anul viitor.

După ce vor fi plătite bunurile și serviciile, pentru investiții rămân bani care reprezintă doar 4,3% din PIB.

Premierul a făcut în Parlament apel la cumpătare.

Legea plafoanelor, pentru care și-a asumat răspunderea guvernul, este însoțită și de o strategie fiscal-bugetară pentru următorii 3 ani. Sumele scad, comparativ cu 2019, mai ales la ministerele Lucrărilor Publice și Agricultură, și în proporție mai mică la Sănătate și Finanțe. Cresc cel mai mult la Educație, Apărare și Interne.

Planurile guvernului ar putea fi încurcate de opoziție.

USR și-ar fi dorit ca bugetul să nu aibă un deficit mai mare de 3%, dar amendamentul său nu a putut fi luat în calcul.

Guvernul mizează anul viitor pe o creștere economică de 4,1%, o inflație medie de 3,1% și un deficit bugetar de 3,6% din PIB.

Salariul mediu net ar urma să ajungă la 3.324 de lei.

Consiliul Fiscal avertizează că sunt o serie de riscuri legate de planurile guvernului, care ar putea duce la un deficit bugetar și mai mare. Creșterea economică ar putea fi mai mică decât cea estimată, piața muncii ar putea evolua mai slab, iar veniturile s-ar putea dovedi prea optimiste.

Mai mult, nu a fost luat în calcul impactul eliminării supraaccizei și a eliminării supra-impozitării contractelor part time.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite