Guvernul ia în calcul să prelungească plafonarea adaosului comercial, iar pe lista alimentelor ar putea fi adăugate unele noi

9 septembrie 2023, 19:44

Din august, Executivul a plafonat adaosul comercial pentru 14 alimente de bază, printre care pâine, lapte de vacă, brânză, ulei, carne de pui și de porc. Ordonanța de urgență prin care Guvernul a scăzut prețurile a impus amenzi între 100 de mii și 2 milioane de lei pentru centrele comerciale care nu s-au aliniat.

Mihai Constantin, purtător de cuvânt al Guvernului: Suntem la jumătatea termenului de implementare a actului normativ deja în desfășurare. Am văzut evoluția anticipată și dorită a implementării acestui act normativ și da, se ia în considerare extinderea acestui program. Este foarte posibil ca această listă să sufere modificări.

Din noiembrie, pe lista produselor la care se limitează adaosul comercial ar putea fi inclus laptele la 500 de mililitri, dar și cel la un litru cu 3,5% grăsime. Potrivit Consiliului Concurenței, făta de luna iunie, prețurile medii ale alimentelor de bază au scăzut în august cu aproape 50 la sută în marile lanțuri de magazine din toată țara. Telemeaua s-a ieftinit, spre exemplu, cu 16%, iar prețul la roșii, ceapă, ardei galbeni, morcovi și cartofi a scăzut cu un procent cuprins între 31 și 37%.

În ceea ce privește carnea de pui și porc, aceasta s-a ieftinit în august față de luna iunie, excepție făcând pulpa de porc cu os al cărei preț a crescut ușor, cu 2%. Am constatat că prețurile medii ale unor alimente au scăzut treptat, aici fiind vorba despre iaurt, mălai, carne de porc, ceapă, morcovi, ardei, prune și struguri, dar există și produse cum sunt pâinea, făina, ouăle, pentru care prețurile au fluctuat. (Sursa: Consiliul Concurenței)

Sorin Mîinea, președinte Romalimenta: Preţul final va depinde foarte mult şi de evoluţia preţului pe piaţă. Porcul este destul de ciudat la ora actuală, noi nu avem porc, suntem legaţi de preţul european fără nicio discuţie. Și vaca are preţuri destul de mari, puiul se menţine.

Unii experți în fiscalitate sunt rezervați în ceea ce privește prelungirea acestei măsuri.

Dan Schwartz, expert în fiscalitate: Pe parcursul verii, când a funcţionat prima reducere de adaos comercial impusă prin lege, de fapt efectul care s-a regăsit într-o oarecare scădere a preţurilor la produsele alimentare a fost generat de evoluţia normală a pieţei.

Peste două săptămâni, specialiștii din Ministerul Agriculturii vor stabili cu procesatorii și reprezentanții magazinelor noua listă cu produse pentru care va scădea prețul. De anul viitor, atunci când ordonanța de urgență a Guvernului nu se va mai aplica, ar putea fi încheiat un acord.

Alimentele care beneficiază de reducerea cotelor de adaos comercial:

1. Pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități

2. Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%

3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac

4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame

5. Făină albă de grâu ”000” 1 Kg

6. Mălai standard 1 kg

7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.

8. Ulei de floarea-soarelui 1L

9. Carne proaspătă pui*

10. Carne proaspătă porc**

11. Legume proaspete vrac***

12. Fructe proaspete vrac****

13. Cartofi proaspeți albi vrac

14. Zahăr alb tos 1 Kg

* Carne pui înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard

** Carne porc înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc

***Legume proaspete vrac înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia.

**** Fructe proaspete vrac înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite