Guvernul a aprobat memorandumul privind salarizarea profesorului debutant. Ciucă: Sunt convins că dascalii vor înțelege seriozitatea angajamentului nostru și vor lua decizia de suspendare a grevei

Guvernul a adoptat memorandumul care garantează creşteri salariale pentru angajaţii din educaţie, de anul viitor, prin noua lege a salarizării. Leafa profesorului debutant pleacă de la venitul mediu brut pe economie. Este doar un document intern al Guvernului, spun sindicatele, care cer în continuare o decizie cu putere de lege și nu renunță la protest, motiv pentru care probele de competenţe ale examenului de Bacalaureat se amână cu două zile. Sindicaliştii organizează vineri un nou marş de protest în Bucureşti şi vor răspunde la întrebarea dacă greva încetează sau nu.

08 Iunie 2023, 08:08 (actualizat 08 Iunie 2023, 20:14) Știrile TVR |

Deca: Se prelungește perioada de înscriere la Bacalaureat și la Evaluarea Națională până pe 13 iunie. Probele de competențe se vor desfășura între 14-23 iunie. Calendarul probelor scrise nu se modifică. Sunt primele măsuri anunţate de ministrul Educaţiei pentru elevii care termină acum gimnaziul sau liceul.

În cazul celorlalţi elevi, momentan nu se impun schimbări de program: anul şcolar se încheie pe 16 iunie. Cea mai mare urgenţă este examenul de Bacalaureat, pentru care există deja o primă amânare.

Executivul a adoptat memorandumul privind creşterea veniturilor pentru angajaţii din Educaţie, prin noua lege a salarizării.

De anul viitor, salariul unui profesor debutant cu studii superioare va fi la nivelul salariului mediu brut pe economie. Creşterea pe noua grilă se va face etapizat, de la 1 ianuarie 2024, prima tranşă fiind de 40%.

Documentul a fost publicat şi în Monitorul Oficial.

Reacţia sindicaliştilor a venit imediat. Sunt în continuare nemulţumiţi, pentru că Executivul nu a prevăzut revendicarea legată de salariile debutanţilor într-un document cu putere de lege. Memorandumul este doar un act intern al Guvernului.

Sindicatele din Educație anunță vineri, la proteste, dacă renunță la grevă. Nistor: Solicităm o reacție din partea ministrului Justiției care să ne spună de ce nu se poate adopta prin OUG ceea ce noi am solicitat

Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituționale, a declarat pentru edupedu.ro că declaraţia adoptată nu are valoare juridică, ci doar politică.

Viitoarea lege a salarizării ar trebui să le aducă angajaţilor din educaţie salarii majorate cu 60%, în tranşe însă. Sindicaliştii vor ca veniturile să crească până cel târziu în decembrie 2024.

Între timp, a fost publicat şi ordinul de ministru potrivit căruia, pentru finalul acestui an şcolar, mediile pot fi încheiate şi cu două note, fără consiliu profesoral.

Premierul Nicolae Ciucă a făcut în ședința de guvern încă un apel la educatori, la învățători, la dascăli, să înțeleagă mesajul și seriozitatea angajamentului Guvernului, care își asumă prin acord politic și memorandum că educația și sănătatea sunt priorități ale guvernării.

Am elaborat ordonanța de urgență în ședința anterioară, am inteles și această suspiciune care de-a lungul timpului s-au acutizat, dar de data aceasta au avut un partener cât se poate de onest și de angajat să rezolve aceste probleme. Am adoptat aceste măsuri și în continuare vom continua să le materializăm.(...) Astăzi, tocmai pentru a oferi garanții suplimentare, vom aproba un memorandum în cadrul unei declarații pe care o vom publica în Monitorul Oficial exact cu referințele despre grila de salarizare și cu celelalte măsuri legate de investițiile în infrastructura din școli, care au fost prevăzute în interiorul memorandumului, sunt asumări politice, a subliniat Nicolae Ciucă.

"Aici nu este vorba doar de relaţia dintre membrii sindicatelor şi Guvern, este vorba de impactul şi consecinţele acestor decizii asupra a milioane de copii, asupra a milioane de părinţi, şi, cel mai important, asupra a sute de mii de copii care urmează să susţină Evaluarea naţională şi Bacalaureatul. Toate aceste chestiuni sunt convins că dascălii noştri le înţeleg şi înţeleg de asemenea apelul la încredere şi raţiune pe care-l fac de la masa Guvernului pentru a înceta această grevă şi a putea să finalizăm şi să închidem anul de învăţământ, concretizând tot ceea ce am discutat în documente oficiale care sunt absolut angajante pentru Guvernul României în respectarea angajamentelor pe care le avem faţă de sistemul de educaţie (...) Reiterez încă o dată educația și sănătatea sunt priorități ale actualei coaliții de guvernare (...) Azi, aprobăm această decizie de politici publice, acest memorandum și sunt convins că, odată ce va fi publicat în Monitorul Oficial, dascalii vor înțelege seriozitatea angajamentului nostru și vor lua decizia de suspendare a grevei, a spus prim-ministrul.

Prin memorandum dascălii debutanți cu studii superioare vor avea cel puţin salariul mediu pe economie. Hotărâre asumată și de liderii coaliţiei. Sindicaliștii au anunțat că dacă totuși protestul continuă, vor organiza vineri în Capitală un nou miting de amploare.

Guvernul va aproba, în şedinţa de joi, un memorandum având ca temă adoptarea unor principii generale în vederea îmbunătăţirii statutului personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic din sistemul naţional de învăţământ şi valorizarea carierei didactice.

În memoradum se arată, între altele, ca măsură propusă: "Prioritizarea dialogului între Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământ cu privire la grila de salarizare din familia ocupaţională subsecventă, ce va fi cuprinsă în viitoare Lege a salarizării. Noua lege va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/ asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023".

Miercuri, prin mesaje simultane publicate pe conturile de socializare, liderii PNL și PSD coaliției au anunțat un memorandum care precizează că în viitoarea lege a salarãzãrii, veniturile din educație vor fi corelate cu salariul mediu pe economie.

Documentul este dublat de un acord politic care să garanteze că solicitările sindicatelor vor fi puse în practică.

Proiectul noii legi a salarizării ar trebui să fie gata până pe 15 iulie. Ministrul Muncii s-a întâlnit miercuri cu profesorii colegiului Național I.L. Caragiale din București pe care i-a asigurat că noua grilă va cuprinde cerințele lor.

Memorandumul propus de guvern a fost comunicat sindicaliștilor care își doreau un document cu putere de lege.

Sindicatele au respins astfel de angajamente fără să fie publicate în Monitorul Oficial.

La Ministerul Educației au fost noi negocieri pentru viitorul cotract colectiv de munca al angajaților din învățământ. După aproape 2 ore, discuțiile au fost întrerupte, potrivit sindicaliștilor, de progarmul încărcat al echipei ministeriale.

Discuțiile vor continua. Dar sindincalișii au anunțat pentru vineri un nou protest în Capitală, cu 20 de mii de oameni.

Ministerul Educației a publicat, miercuri, în consultare publică un ordin de ministru care prevede că mediile pot fi încheiate chiar și cu două note.

Deputații USR și cei de la partidul Forța Dreptei au depus moțiunea simplă intitulată "Îndrăznesc să susțin educația".

Semnatarii cer Guvernului să aloce anul viitor un buget de 6 % din PIB pentru Educație și să majoreze salariile profesorilor.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 28°C
IASI 28°C 28°C
CLUJ 25°C 25°C
CONSTANTA 25°C 25°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI